Immo echo’s

Kortenberglaan: een gebouw met uitzicht

Precies op de plaats waar de tunnel tussen het autowegennet en de Europese wijk weer bovengronds komt, in de Kortenberglaan, vlak bij Brussel Schuman, staat er eindelijk een gemengd vastgoedcomplex met kantoren en woongelegenheid. Architect: Archi 2000.

Het geheel dat nu wordt gecommercialiseerd, is gelegen op een hoekperceel: de kruising van een verkeersader met kantoren (Kortenberglaan) en een verbindingsweg met klassieke woningbouw (Newtonstraat). Het bevat een kantoorpand (5756 vierkante meter zonder de gelijkvloerse verdieping) en op dezelfde site ook een nieuw gebouw met woongelegenheid, gekoppeld aan een gerenoveerde woonruimte. Het totaal is goed voor acht appartementen. Inbegrepen in het project is ook de transformatie van een reeks gebouwen in de Handelsstraat tot woongelegenheid: veertien appartementen werden hier gerealiseerd, waarvan er vier aan de stad Brussel werden afgestaan met de bedoeling er sociale woongelegenheid te realiseren.

In tegenstelling tot de meeste panden in het stadscentrum is dit gebouw bewust opengetrokken naar de buitenwereld: glaspartijen van vloer tot plafond, uitzicht op de stad, veel terrassen en tuinen. Het wordt gecommercialiseerd door CB Richard Ellis, dat een huurbedrag van 275 euro per vierkante meter per jaar vermeldt.

Beweging bij de De Meeûssquare

Urbis Development is bezig met de oplevering van Montoyer 47, een nieuw kantoorgebouw (8000 vierkante meter) dat nu op de markt wordt gebracht en door CB Richard Ellis wordt gecommercialiseerd. Het is ideaal gelegen (Leopoldwijk, De Meeûssquare) en is al verkocht aan het Duitse fonds Degi. Architect: Assar.

Niet zo ver daarvandaan neemt straks de eerste huurder zijn intrek in de Espace Meeûs, de nieuwe ontwikkeling van Codic in de Leopoldwijk, getekend door l’Atelier de Genval (10.230 vierkante meter). Het internationale advocatenkantoor Berwin Leighton Paisner LLP neemt hier duizend vierkante meter voor zijn rekening. De huurprijs bedraagt 290 euro per vierkante meter per jaar.

In de andere hoek van de square heeft vastgoedbevak Cofinimmo zopas zijn portefeuille verrijkt met de constructie van een kantorencomplex van ongeveer 16.500 vierkante meter. Cofinimmo bereikte hiervoor een akkoord met de aandeelhouders van ontwikkelaar Belgian European Properties SA en gaat alle aandelen van dit bedrijf overnemen. Het complex telt twee gebouwen op de De Meeûssquare 23 en de Luxemburgstraat 40. De 7500 vierkante meter van dit laatste gebouw werden zopas opgeleverd, de 9000 vierkante meter van nummer 23 moeten nog volledig gerenoveerd worden. Daarna zou de beleggingswaarde van het gebouw ongeveer 60 miljoen euro moeten bedragen (huurrendement: 6,5 %).

Nieuwe roltrappen in Brusselse metro

De Brusselse overheid heeft ingestemd met de toewijzing van het contract voor onderhoud en vernieuwing van de roltrappen in de Brusselse metro en premetro. Terwijl de MIVB moet instaan voor het onderhoud, zal het Brussels Gewest de vernieuwing financieren. De opdracht werd eind april goedgekeurd en toegewezen aan de firma CNIM. De duur is initieel bepaald op tien jaar, jaarlijks opzegbaar vanaf het eind van het vijfde jaar. Het contract bepaalt met name dat de firma op werkdagen tussen zes uur ’s morgens en acht uur ’s avonds binnen het uur moet reageren op oproepen. Het totale budget bedraagt 2,4 miljoen euro per jaar. Het gewest zal jaarlijks 850.000 euro investeren om defecte roltrappen te vervangen. Gezien de huidige staat van het park en de frequentie van de defecten is dat absoluut geen luxe.

Seminarie over Belgische vastgoedbevak

De volgende ontmoeting van Editions & Séminaires vindt plaats op 21 juni vanaf 8.30 uur in auditorium Jacques Thierry (ING Marnixlaan). Aan actualiteit geen gebrek (de toekomstige federale vastgoedbevak Belgimmo) en een passend thema: de Belgische vastgoedbevak van alle kanten bekeken. Een greep uit de aangekondigde sprekers, naast minister van Financiën Didier Reynders (MR): Jean-Paul Ducarme en Vincent Querton (Jones Lang LaSalle), Michel Pleeck (ING), Thierry Blockerye (Clifford Chance), Pol Tansens (Fortis), Stefaan Gielens (Aedifica).

PhC

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content