‘Ik hoop twee satellieten per dag te produceren’

© BELGAIMAGE

WIE

Benoît Deper (35)

IS

Oprichter van de satellietbouwer Aerospacelab, die in juni zijn eerste satelliet Arthur lanceerde.

WAS

Benoît Deper werkte tussen 2009 en 2010 als software-engineer voor de NASA en ging daarna aan de slag bij het Europees ruimteagentschap ESA. Met zijn start-up Aerospacelab ontwikkelt en bouwt hij microsatellieten tot 150 kilogram.

WIL

De eerste satelliet van Aerospacelab werd via het SpaceX-project van Elon Musk gelanceerd. “Elon Musk heeft de sector door elkaar geschud”, zegt Deper. “SpaceX maakt de lancering van verschillende satellieten mogelijk die de ontwikkeling van digitale sectoren op aarde ondersteunen. Daarnaast verzamelen de satellieten via foto’s informatie over landbouwgebieden en kunnen ze de drukte op de handelsroutes in kaart brengen. Arthur is vertrokken in een raket die 85 satellieten aan boord had. Vroeger had je twee à drie jaar nodig om onderzoek te doen, een lastenboek op te stellen en in een onzekere omgeving iets te proberen. Nu gaat alles veel sneller.”

Deper ziet die niche op termijn als een groeimarkt. Er is steeds meer vraag van bedrijven die data willen analyseren die door satellieten wordt verzameld. Dat betekent dat er nog meer van die toestellen de ruimte in moeten. Aerospacelab heeft daarom plannen om een productielijn voor satellieten op te starten. “Wij willen er op termijn twee per dag van de band laten rollen, om tot 440 stuks per jaar te komen”, zegt Deper, die het dossier voor de bouw van de fabriek in Waals-Brabant aan het afronden is. De fabriek zou klaar zijn in 2024 en in 2025 beginnen te produceren. Momenteel wordt een andere site gebruikt voor de ontwikkeling en de productie van twee satellieten per maand.

VRIJE TIJD

Lezen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content