‘Ik heb moeite met het woord schoenlapper’
De vingertoppen van Chris Miermans keuren de aanhechtingsranden van een nieuwe sneakerzool. Zijn glimlach toont zijn tevredenheid. “Vroeger waren sportschoenen en sneakers wegwerpartikelen. Goedkope schoenen voor in je vrije tijd. Tegenwoordig zijn het designerstukken. Sommige modellen kosten tussen 500 en 1000 euro. Die dump je niet zomaar wanneer hun zool versleten is. Daarom investeerde ik twee jaar geleden in een machine waarmee ik sneakerzolen kan vervangen. In Amerika gebeurt dat vaker, maar in België is dat uniek.”
De designersportschoen ziet er weer als nieuw uit. “Een oude schoen nieuw leven inblazen is een beetje als een oldtimer herstellen. Ik heb moeite met het woord ‘schoenlapper’. Wanneer je iets ‘lapt’, voorzie je het van een goedkope en tijdelijke oplossing. Daar doe ik niet aan mee. Ik ga tot het uiterste om de schoenen weer in hun originele staat te krijgen.”
De grote schoenfabrikanten maken dat niet altijd makkelijk. “In moderne schoenen zitten veel te veel plastic en synthetische materialen. Die bemoeilijken de herstelling. Wie echt duurzaam wil leven, investeert in een paar lederen schoenen. Die gaan jaren mee.”
Lederen handschoenen, handgemaakte horlogebandjes, boekentassen: de winkel van Chris Miermans biedt veel meer dan schoenen alleen. “Ik ben ook gespecialiseerd in het reinigen, bijkleuren en herstellen van handtassen. Mensen komen hier vaak met oude designerhandtassen. Die zijn oerdegelijk, maar kunnen na een tijdje een opfrisbeurt gebruiken. Voor ik aan zo’n handtas begin, kijk ik op het internet om te achterhalen hoe dat ding er origineel uitzag. En dat loont. De blik in de ogen van de mensen wanneer ze de opgefriste handtas in ontvangst nemen, is onbetaalbaar.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier