“Ik heb de complexiteit van de regelgeving onderschat”
De liberalisering van de Europese energiemarkt is ‘a never ending story’, zoals ook SPE-topman Luc Sterckx mocht ondervinden.
Een goed jaar geleden werd Luc Sterckx aangezocht voor een van de boeiendste functies in de Belgische bedrijfswereld. En hij heeft nog geen seconde spijt gehad van zijn jawoord. Het onbeschreven blad in de manager Sterckx (de elektriciteitssector was hem onbekend, tenminste als leveran- cier/producent) mocht de voorbije 365 dagen aan den lijve ondervinden hoe deze sector razendsnel blijft evolueren. Tegen die achtergrond kwam het er vooral op aan zijn huiswerk goed te maken.
“De consolidatie op Europese schaal gaat onverminderd voort,” zegt Sterckx. “Bij SPE staan we nu gelukkig een heel eind verder in het stroomlijnen van de diverse filialen en activiteiten. Door de fusie van SPE met Luminus (1,7 miljard euro omzet) hebben we een onderneming opgebouwd waarin productie en verkoop volledig verticaal zijn geïntegreerd en die ten dienste staat van onze bijna 1,5 miljoen klanten. Voorts staat de hele beleidsstructuur op stevige benen en hebben we werk gemaakt van een geconsolideerde IFRS-rapportering.”
Op het niveau van de aandeelhoudersstructuur blijft SPE nog wel met vraagtekens zitten. Ook een jaar na het aantreden van Sterckx. SPE, na ‘oude dame’ Electrabel de belangrijkste Belgische speler met eigen capaciteit aan kilowatts, wordt nu nog in de meerderheid gecontroleerd door de Frans-Britse tandem Gaz de France (GdF)-Centrica. De Britten lieten echter al weten dat ze het aandeel van de Fransen willen opkopen, om alleen meerderheidsaandeelhouder te worden. “Wat er ook gebeurt, we hebben het bewijs geleverd dat we een degelijke structuur hebben en flink wat krediet verdienen van zowel shareholders als stakeholders,” vindt Sterckx.
Op één jaar tijd heeft hij geleerd dat de Belgische markt nog met een enorme uitdaging kampt. Volgens de SPE-voorman heeft de Belgische elektriciteitssector een dreigend tekort aan productiecapaciteit, wat op termijn een risico inhoudt voor de leveringszekerheid. Vandaar ook de zopas genomen beslissing om 60 miljoen euro te investeren in bijkomende (120 megawatt) capaciteit in het Gentse. “Het proces om van een gereglementeerde naar een vrije markt over te gaan, is een continu proces,” zegt Sterckx. “In België blijven belangrijke vragen, zoals de nucleaire optie bijvoorbeeld, echter nog onbeantwoord. Dat brengt ook onzekerheid mee.”
Gelukkig waren er ook nog de zekerheden. “Zoals onze ploeg van duizend gemotiveerde medewerkers,” zegt Sterckx. “Dit is en blijft de belangrijkste troef van SPE.” En of hij ook tegenvallers heeft gekend? “Ik moet eerlijk toegeven dat ik de complexiteit van de regelgeving heb onderschat. Het is helemaal niet vanzelfsprekend om in één land met vier verschillende regelgevende instanties te moeten werken.”
LUC STERCKX (SPE)
IS: sinds september 2005 algemeen directeur bij SPE
HOBBY’S: lezen, reizen
KCa
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier