‘Ik geloof niet in wonderoplossingen’

Het huis waarvoor hij werkt, kent hij al jaren, maar de functie van financieel directeur bij Randstad Group was nieuw voor de Ninoofse econoom Bruno Thollebeke. “Ik heb een zeer mooi jaar achter de rug. We hebben in België en Luxemburg erg mooie resultaten neergezet en gewerkt aan de digitale omwenteling van ons bedrijf.”

Wat hebt u bijgeleerd?

BRUNO THOLLEBEKE. “Ik heb geleerd meer tijd te maken om uit te leggen waar we als bedrijf staan en waar we naartoe willen. Ik wil alle neuzen in dezelfde richting zetten. Als dienstverlenend bedrijf is het cruciaal dat we nog beter presteren en continu inzetten op verandering. De markt verandert. De wijzigende wetgeving en de snelle disruptie brengen kansen met zich. Ik heb geleerd meer dan ooit organisatorisch te denken.”

U hebt in een Nederlandse groep de operationele leiding over de business in België en Luxemburg. Zijn er verschillen tussen de Nederlandse en de Belgische aanpak?

THOLLEBEKE. “Van alle mensen die dezelfde taal spreken, verschillen Nederlanders en Vlamingen het meest, wordt weleens gezegd. Dat klopt. Belgen zijn te bescheiden en zeer kritisch voor zichzelf. Erger is dat we die kritische kijk ook ventileren. We benadrukken veel te veel onze werkpunten, terwijl we de zaken die we goed doen als vanzelfsprekend beschouwen. Nederlanders zijn wel trots op wat ze doen. Die gewoonte mogen we gerust overnemen van onze noorderburen.”

Een jaar geleden zag u vier uitdagingen: sneller groeien dan de markt, digitalisering, de kmo-markt en overnames verteren. Is in die domeinen vooruitgang geboekt?

THOLLEBEKE. “Wat de groei en de kmo-markt betreft, doen we het beter dan verwacht. Groei is een motor voor toekomstige investeringen. Tegelijk slagen we erin de rendabiliteit op peil te houden. We werken aan met de uitrol van digitale hr-tools. Ik ben tevreden dat onze mensen zo goed omgaan met onzekerheid en verandering. De overnames hebben nog wat nazorg nodig.”

Bedrijven klagen dat ze vacatures niet ingevuld krijgen. Is het veelbesproken duaal leren een wondermiddel?

THOLLEBEKE. “Ik geloof niet in wonderoplossingen. De schaarste op de markt neemt toe: We krijgen 5 procent meer vacatures binnen dan vorig jaar en het is niet altijd makkelijk die snel in te vullen. Het is hard werken voor elke match tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Bij ons komt die match er steeds vaker dankzij straffe machines die de onmisbare menselijke touch van onze consultants ondersteunen.

“Duaal leren kan een voordeel zijn. Het is gewoon niet logisch meer eerst jarenlang te studeren en daarna pas met de twee voeten in de praktijk te staan. Als hr-dienstverlener willen we een toegevoegde waarde leveren in alle fasen van iemands loopbaan. We willen mensen in de toekomst nog beter levenslang begeleiden.”

Zag u als CFO de belastingdruk effectief minderen?

THOLLEBEKE. “De taxshift heeft de belastingdruk op arbeid licht doen dalen. Maar wanneer ik de combinatie maak van de taxshift en de regionalisering van bevoegdheden, dan zie ik de druk toenemen. Ik vind de eenzijdige communicatie daarover storend.”

Bruno Thollebeke (39)

Is: CFO van Randstad Group

Vrije tijd: gezin, joggen, fitness

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content