‘Ik amuseer me nog elke dag’

Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Katleen Vandeweyer (44) is de winnares van de Trends Business Women Award in de categorie Manager. Ze werkt al zeventien jaar bij dezelfde werkgever, eerst Banksys, nu Worldline.

Katleen Vandeweyer is tien jaar chief financial officer bij de betalingsverwerkingsspecialist Worldline. Ze leidt een ploeg van 42 mensen bij Worldline, het voormalige Banksys. Het bedrijf is sinds de overname door Atos Origin in 2006 geëvolueerd van een soort ministerie van betalingen in dienst van banken naar een dienstverlener die zich op eigen kracht moet waarmaken op een erg competitieve markt. Wordline bereidt ook een beursgang voor.

Wat maakt iemand tot een goede chief financial officer?

KATLEEN VANDEWEYER. “Passie voor het bedrijfsleven, analytisch vermogen, mensenkennis, een goede organisatie. Buitenstaanders associëren financiën met boekhouding, cijfers en controle. In werkelijkheid is het een heel mooie baan als je van business houdt. Cijfers weerspiegelen alles wat een bedrijf doet: je wilt je omzet, je winstmarge en je cashflowmarge halen.

“De CFO is de sparringpartner van de business. Je hebt het privilege dat je in de cockpit zit en een heel breed zicht hebt op alles wat er gaande is. Je bent betrokken bij het afsluiten van contracten, offertes, personeelsbeheer en kostenbeheersing.”

Tijdens uw loopbaan bent u zich blijven bijscholen. Is dat een must?

VANDEWEYER. “Na mijn studie economie heb ik aggregaat gedaan. Ondertussen werkte ik al als auditmanager voor Arthur Andersen (nu Deloitte, nvdr). Dat is een excellente start voor wie in financiën wil stappen. Je leert in korte tijd heel diverse bedrijven kennen, en bij zulke auditkantoren krijg je een degelijke opleiding. Later heb ik een master in corporate taxes gedaan in Antwerpen en een opleiding bedrijfsrevisoraat, waarvan ik alleen het eindexamen niet heb gehaald. Ik volgde nog seminars aan Insead, IMD Lausanne en London Business School. Training on the job is minstens evenveel waard, maar ik heb graag een goede theoretische onderbouw.”

U werkt zeventien jaar bij dezelfde werkgever, eerst Banksys, nu Worldline. Vindt u dat trouw aan een onderneming nog wordt beloond?

VANDEWEYER. “Daar heb ik nog niet bij stilgestaan. Worldline is grondig veranderd door de jaren. Zo heb ik toch het gevoel dat ik voor verscheidene bedrijven heb gewerkt. Mijn belangrijkste criterium is of het nog leuk is om er elke dag bezig te zijn. En ik kan je bevestigen dat ik me nog iedere dag amuseer.”

Waarop bent u het meest trots?

VANDEWEYER. “Samen met de mensen rond mij heb ik vooral graag gewerkt aan de fusies en de overnames. Sommige daarvan zijn bekend, zoals de overname van Quality Equipment in Nederland.”

Vrouwelijke CFO’s blijven uitzonderlijk.

VANDEWEYER. “Vrouwen komen misschien minder ge-makkelijk naar buiten, maar ik ken veel vrouwelijke collega’s. Onder meer Telenet, Melexis en Materialise hebben een vrouw als CFO. Procentueel zullen er nog wel meer mannen zijn, maar de jongste vijf à tien jaar is een generatie vrouwen aan het opkomen.”

U bent lid van Women on Board, u geeft interviews op de Internationale Vrouwendag en u bent ook onafhankelijk bestuurder bij Ion Beam Applications. Hoe houdt u werk en privé in balans?

VANDEWEYER. “Ik heb dochters van acht en negen, en een echtgenoot die professioneel ook zeer druk bezig is. Het is goochelen met prioriteiten en zeker niet elke dag rozengeur en maneschijn. Maar we hebben veel hulp en we proberen het weekend vrij te houden voor het gezin.”

Waar ziet u zichzelf over vijf jaar?

VANDEWEYER. “Ik zou graag de ervaring die ik heb opgebouwd ten dienste stellen via bestuursmandaten. Mijn mandaat bij IBA vind ik ontzettend boeiend en ik zou het fijn vinden om er over vijf jaar nog enkele op te nemen.”

BRUNO LEIJNSE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content