IJSLAND

Verbeelding aan de macht

Naar IJsland reizen is tegelijkertijd hemel en hel bezoeken. Hier regeren de natuurelementen. Aarde, water, lucht en vuur zijn de toeristische attracties van dit eiland, waar het goed ‘leven’ is.

TEKST EN FOTO’S : SERGE VANMAERCKE.

Vanuit Amsterdam of Luxemburg vlieg je rechtstreeks met Icelandair naar de luchthaven van Keflavik, in de onmiddellijke nabijheid van de hoofdstad Reykjavik. Ongeveer de helft van de totale IJslandse bevolking (110.000 inwoners op 267.000) woont in de hoofdstad.

Om je helemaal in de sfeer van het land onder te dompelen, moet je zonder verpozen Grindavik bezoeken. Hier zal het turkooizen water van de Blue Lagoon het hart en de ziel van de reiziger verwarmen. Het is een unieke ervaring want hier zwem je in water van 35 tot 40C, dat door zijn samenstelling een heilzame werking heeft op de huid. Het industriële decor en de maanachtige lavabodem vormen een haast surrealistische combinatie.

Wees van bij den beginne gewaarschuwd : IJsland is een oase van rust en avontuur. Reken niet te veel op waanzinnige braspartijen in het midden van de week. De IJslanders, die één van de hoogste levensstandaarden ter wereld hebben, werken gemiddeld 48 uur per week en kruipen op werkdagen om 9 uur ’s avonds onder de wol. De afstammelingen van de Vikings houden van werken, en hebben leren leven met de ruwe levensomstandigheden. Deze factoren geven hen een ongelofelijke kracht en gezondheid. En dat komt ook tot uiting tijdens de weekends. Dan is het één groot feest op het eiland. Er wordt gedanst en gedronken dat het een lieve lust is, en.. geld uitgegeven. Want een biertje is hier niet gratis.

Gemiddeld

om de vijf jaar heeft er een uitbarsting plaats op het vulkanisch eiland. De meest gewelddadige van deze eeuw deed zich voor op 1 oktober van vorig jaar. Wat ervan overblijft, is een toeristische attractie op zich geworden, al zal dit niet lang meer duren. De uitbarsting verliep vrij eigenaardig en plots. Tot 5 november was er niets van te merken. Een vulkaan in Bardarbunga spuwde zijn lava immers onder de dikke ijslaag van de grootste gletsjer van Europa, de Vatnajökull. De stijging van de temperatuur deed het ijs gedurende een maand smelten, tot het uiteindelijk een uitweg vond in het zuiden van het eiland, in de buurt van Lomagnupur. Dit veroorzaakte verwoestende overstromingen, losgerukte wegen en enorme verplaatsingen van ijsblokken, waarvan de restanten vandaag nog zichtbaar zijn, al smelten deze overblijfselen in het zachte seizoen snel weg. Wie dit buitengewone schouwspel van ijs en lava het leven in wit en zwart ter plaatse willen gaan bekijken, moeten zich haasten. Bij de verantwoordelijke van Icelandair in België kan u informeren naar de actuele staat van de ijsmassa.

IJsland is ook bekend om zijn typische landschappen. De watervallen in het zuiden, in Skaftafel en Gullfoss bijvoorbeeld, de beroemde Geysir met zijn kokende waterkolom, vandaag vermoeid en overtroffen door de nabijgelegen Strokkur, een warmwaterbron die om de vijf tot zeven minuten een waterstraal van vele tientallen meters uitspuwt. In Jökursarlon, op zo’n 200 kilometer van Reykjavik, staat de ijsmuur van Breidamerkurjökull, die spectaculair afbrokkelt in een glaciaal meer dat bezaaid is met witte, zwarte en turkooizen ijsbergen. Hier werd ooit een scène opgenomen van de James Bond-film A View to Kill.

IJsland ligt op een breuklijn tussen twee continentale platen : de ene is Euro/Aziatisch, de andere Amerikaans. Het is de enige plaats ter wereld waar de breuklijn zichtbaar is. Elders bevindt deze zich op de bodem van de oceaan. Door het uit elkaar drijven van de continenten, groeit IJsland gemiddeld zo’n 2 cm per jaar in de oost-west-as van het eiland.

Voor een blauwe hemel

en goudgele stranden moet je niet naar IJsland reizen. Om de mooiste landschappen te bezoeken, moet je het land doorkruisen. En in één etmaal kan je hier de vier seizoenen van een jaar meemaken. Comfort is tijdens dit avontuur niet altijd aanwezig, dat moet je erbij nemen.

Volgens Yves Bertino (Icelandair Brussel) moet je een echte natuurliefhebber zijn om je vakantie door te brengen in IJsland, maar voor deze categorie van reizigers is opperste voldoening dan ook verzekerd. Was het immers niet in IJsland dat Jules Verne zijn reis naar het middelpunt van de aarde aanvatte ? In 1968 stuurde de NASA een stel astronauten naar het desolate noorden van het land, om te wennen aan de maanlandschappen waarmee ze later zouden worden geconfronteerd.

Jules Verne, de NASA… Ook de IJslanders zelf zijn gefascineerd door het grote avontuur en de mystiek. Zij leven samen met de onzichtbare bevolking van trollen, elfen en feeën, waarvan je volgens de eilanders het niet-bestaan niet kan bewijzen. En het blijft niet bij een legende. Zo is het reeds voorgekomen dat het traject van een aan te leggen weg plotseling door de aannemers werd verlegd, om de elfen in niet te verstoren in hun biotoop. De werklui voelden hun onzichtbare aanwezigheid en werden geconfronteerd met een reeks ‘onverklaarbare’ problemen : ongelukken, defecte machines, vertragingen, enzovoort. De elfen willen niet gestoord worden in hun heuvel en zelfs aan de vooravond van het derde millenium houden de IJslanders rekening met hun verzuchtingen.

Een hoge levensstandaard, een natuur die de mens met zijn neus op de ‘aardse’ realiteit drukt, een goede dosis avontuur en veel verbeelding. Hier weet zelfs god niet of hij nu in de hel dan wel in het paradijs is terecht gekomen.

Icelandair – BP 56 – 1060 Brussel. Tel : (0800) 165.89.

Rondreizende ijsschollen na de vulkaanuitbarsting ; warmwaterbad in heilzaam water tegen een industriële achtergrond ; gezichten blakend van gezondheid ; landschappen die getuigen van een grillige maar herbergzame natuur ; de mooiste grijze luchten van de wereld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content