Ierse storm

Kapitein Ian Woosnam maakte de Europese ploeg voor de Ryder Cup bekend. En dat zorgde voor behoorlijk wat deining.

In nogal wat Europese landen wordt kregelig gereageerd op de ploeg die kapitein Ian Woosnam heeft samengesteld voor de Ryder Cup. Dat de Britten sinds mensenheugenis aan de touwtjes trekken, is algemeen geweten. Als de spelers worden aangeduid en de parcours worden gekozen, dan helt de balans altijd over naar de Britse eilanden. Omdat de Europese golfsport nog altijd een Britse kwestie is.

De huidige formule van de Ryder Cup, Europa tegen de Verenigde Staten, bestaat trouwens nog maar sinds 1979. Daarvoor, sinds 1927, was het altijd Groot-Brittannië tegen Amerika, en de Ieren kwamen er pas in 1973 bij. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de kapitein van de Europese ploeg – zelf afkomstig van Wales – twee Britten aanduidde toen hij zijn wildcards uitdeelde. De gelukkigen zijn de Noord-Ier Darren Clarke en de Engelsman Lee Westwood, twee spelers die zich niet hadden kunnen kwalificeren in de specifieke klassementen die punten opleveren voor de Ryder Cup: de klassieke manier waarop de andere tien Europeanen zich voor de internationale confrontatie kwalificeerden.

De Deen Thomas Bjorn, 32ste in de wereld en een speler die al twee keer deelnam aan de Ryder Cup, ventileerde luidop zijn onvrede. Hij stelde zich openlijk vragen bij de keuze die Woosnam maakte en bij de persoonlijkheid van de kapitein. Bjorn ging zo tekeer dat hij achteraf zijn excuses moest aanbieden en ook nog eens een fikse boete van de Europese Tour kreeg.

Het neemt niet weg dat Woosnam heel bewust voor Brits bloed koos: acht van de twaalf spelers komen nu van de Britse eilanden. Voorts zijn er twee Zweden en twee Spanjaarden.

“Ik koos Darren omdat hij altijd goed gepresteerd heeft in de Ryder Cup, en Lee omdat hij al twee toernooien won op de K Club, waar de Ryder Cup wordt gespeeld,” lichtte Woosnam zijn beslissing toe. Westwood won een zestal jaar geleden inderdaad op de K Club, toen hij zich in een grote periode bevond. Bovendien is niet duidelijk hoe Clarke er mentaal aan toe is, want in juli overleed zijn echtgenote. Woosnam wil in het duel met de Amerikanen nochtans het verschil maken via het element ‘mentale weerbaarheid’. Onlangs nog gaf hij in een interview toe dat hij tegelijk zeer strijdvaardig is, en ook gevoelig. Een agressieve jongen die altijd tranen in de ogen heeft, maar die van mening is dat de Ier Clarke er op de K Club bij moet zijn, en dat Westwood geliefd is bij zijn collega’s.

De Europese ploeg is dus even in crisis geweest, maar daar zal het dan wellicht ook bij blijven. Later zal blijken of Woosnam gelijk had, en of hij er goed aan deed om zich bij zijn keuze te laten leiden door zijn intuïtie. Ter info: Europa won vier van de voorbije vijf edities. In de totaalstand, sinds 1979, leidt het Oude Continent dan ook met 7-6.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content