Ierse mist

“Ik wil dat er bij de lezer iets blijft zeuren. Alsof hij een splinter in zijn vinger heeft.” Zo verdedigt de Australische mid-dertiger Tim Winton zich, auteur van het sibillijnse “De ruiters”.

Met die uitspraak in de Nederlandse Volkskrant riposteert Tim Winton op de uiteenlopende en heftige reacties op De ruiters. Een tv-presentator smakte het boek zelfs tegen de vloer omdat het zorgvuldig opgebouwde mysterie geen oplossing krijgt. Vele lezers blijven gefrustreerd achter. Dat neemt niet weg dat de roman terecht genomineerd werd voor de prestigieuze Booker Prize.

Het eenvoudige verhaal volgt een gekwelde Australiër die samen met zijn kleuterdochter door Europa trekt op zoek naar zijn vrouw. De queeste begint en eindigt in het magisch mistige Ierland. Het echtpaar (een robuuste man met een verminkt oog en een bloedmooie vrouw) had een romantische bouwval gekocht op het ruige Ierse platteland. De man reist vooruit om het huis op te knappen. Maar alleen zijn dochtertje komt aan op de luchthaven en kan niet vertellen waar haar zwangere moeder blijft. Paniekerig begint een dramatische odyssee door Griekenland, Italië, Parijs en Amsterdam. Dat biedt Winton de gelegenheid om zich te wentelen in een stevige sightseeing tour, gelardeerd met fijnbesnaarde details. Tegelijkertijd laat hij zijn road novel overspoelen met literaire referenties. Zelfs de Griekse mythen en de bijbel zinderen door de zinnen heen. Later dit jaar verfilmt Jane Campion (The Piano) de symbolische thriller, maar ze zal het erg moeilijk hebben om de magie van deze door en door literaire creatie over te brengen. De Geus, 333 blz., 998 fr. .Recent verschenen nog enkele solide Ierse romans in vertaling. In de Barrytown trilogie zoomt Roddy Doyle in op drie rauwe episoden uit het leven van de familie Rabbitte uit een denkbeeldige arbeiderswijk in Dublin. Het lijkt wel een familie Flodder, maar dan zonder de kleffe slapstick en gedrenkt in een ruw tragikomisch literair register. Nijgh & Van Ditmar, 652 blz., 799 fr. .In Verlossing loodst de New Yorkse bestsellerauteur Leon Uris ons met de nodige vaart door het leven van drie Ierse families. Hun avonturen waaieren uit over verschillende continenten, maar de achtergrond blijft de Ierse vrijheidsstrijd in het begin van deze eeuw. De Prom, 751 blz., 990 fr. .Ook een heuse psychologische thriller hoort erbij. Doodgewaand heeft echter ook alles te maken met een luguber Iers familiegeheim. Gemma O’Connor bespeelt meteen in haar debuut meesterlijk de knepen van het genre. BZZTôH, 363 blz., 790 fr. .

LUC DE DECKER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content