IERLAND EN PORTUGAL NIET BESTAND TEGEN ‘GREXIT’
Een Griekse exit zou slecht nieuws zijn voor Spanje en Italië, maar nog slechter voor Ierland en Portugal, die al een bail-out moesten aanvaarden. Zij doorstaan nu intense economische pijnen.
Op 31 mei spreken de Ieren zich in een referendum uit over het door Duitsland geïnspireerde ‘begrotingsverdrag’, dat in de nationale wetgevingen een rem op de overheidsschuld moet inbouwen. Heel wat Ieren zijn geneigd van die gelegenheid gebruik te maken om hun ongenoegen te uiten. Een Ierse afwijzing zou niet verhinderen dat het verdrag van kracht wordt, maar het zou de Ieren wel ontslaan van elke verantwoordelijkheid ter zake en het zou betekenen dat ze in de toekomst niet meer uit de penarie geholpen worden.
Beide landen kampen ook met veel minder begrotingsmoeilijkheden dan Griekenland. Ierland vertrok van een veel betere schuldsituatie, ondanks de onbezonnen garantie die Ierland in 2008 gaf op de schulden van de banken en die de zaken alleen maar erger maakte. En Portugal, ook al baart het meer zorgen, stond er evenmin zo slecht voor.
Een debt-sustainability analysis van het IMF lijkt erop te wijzen dat beide landen moeten mikken op een primair begrotingsoverschot van ongeveer 3 procent van het bbp. Portugal is bijna halverwege die doelstelling. Ierland, dat vaak omschreven wordt als een modelleerling, moet meer doen omdat zijn primair deficit vorig jaar met 6,7 procent van het bbp aanzienlijk hoger was dan dat van Griekenland of Portugal.
Het wordt pijnlijk voor de Ieren, maar ze kunnen troost vinden in veel betere vooruitzichten op herstel. Na een beroerde terugval tussen 2007 en 2010 kende de economie vorig jaar een bescheiden opleving, gedragen door de export. Verwacht wordt dat ze dit jaar opnieuw groeit – zij het met een povere 0,5 procent.
Ierland heeft ook troeven die de andere landen niet hebben. In de eerste plaats is en blijft het een aantrekkelijke productiebasis voor internationale hightechfirma’s, vooral dan IT- en farmaceutische bedrijven. Die worden aangetrokken door de geschoolde arbeidskrachten en de lage vennootschapsbelasting. Eerder deze maand kondigde de softwarefirma SAP aan dat ze van plan is om 250 nieuwe banen te scheppen in haar vestigingen in Dublin en Galway. Dankzij zijn flexibele arbeidsmarkt en zijn open economie heeft Ierland al een groot deel van de kostencompetitiviteit heroverd die het verloren heeft tijdens de boomjaren.
Portugal wacht een moeizamer 2012. De output zal met 3,3 procent dalen nadat hij vorig jaar al met 1,5 procent was afgenomen.
Hoewel Portugal en Ierland wellicht het nodige in huis hebben om binnen het systeem zoals het er nu voor staat te blijven, kan de seismische schok van een Griekse uitstap dat wel aan diggelen slaan. Geen van beide economieën is in staat een ‘Grexit’ te doorstaan.
THE ECONOMIST
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier