IEPER. ONDER BUREN
Minder loonkosten, meer industrieterreinen, soepeler ambtenaren, gullere subsidies ? Zijn dat de redenen waarom Zuidwestvlaamse bedrijven richting Henegouwen trekken ? Neen, er is meer.
Investeringen in Vlaanderen halen een lagere rendabiliteit dan in Noord-Nederland of in Nord-Pas de Calais. De oorzaken zijn de loonkosten, de vennootschapsbelasting en de subsidies. Die wijsheid gaf het consultancybureau Price-Waterhouse de bedrijven onlangs mee. Is het daarom dat steeds meer Zuidwestvlaamse bedrijven verhuizen naar Henegouwen of Nord-Pas de Calais ?
Vooral in ’93 en ’94 trokken veel Zuidwestvlaamse bedrijven over de (taal-)grens, zo blijkt uit een onderzoek van de Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij (GOM) voor West-Vlaanderen bij 78 nieuwkomers in de Henegouwse gemeenten Komen en Moeskroen én in het Franse departement Nord-Pas de Calais. De reden ? Waalse ambtenaren blijken soepeler én sneller dossiers af te handelen en guller subsidies te bedelen. Maar, vooral : er zijn meer bedrijventerreinen. De GOM ziet daar een argument in om haar eis tot de kreatie van 1400 hektare vernieuwe industriegrond in de komende 10 jaar in West-Vlaanderen extra te benadrukken. De 900 hektare voorzien via de recente gewestplanwijziging, zijn onvoldoende, zo heet het. De GOM wil extra industriegrond in Kortrijk, Ieper, Poperinge en Roeselare-Tielt. Bovendien moet Vlaanderen in “een bufferzone” rondom Henegouwen mogen zwaaien met hogere overheidssubsidies. Luc Van den Brande (CVP) heeft daarvoor al wel een principiële goedkeuring gekregen van de Europese Kommissie maar nog geen formele bevestiging.
En de GOM wil nog meer : de herinvoering van de rekonversievennootschap in de bufferzone én in de hele Westhoek en een grotere soepelheid bij de wijziging van gewestplannen, het toekennen van milieuvergunningen en het verlenen van vergunningen voor uitbreiding van zonevreemde bedrijven. Of dat zal helpen tegen de erkenning van Henegouwen als Doelstelling I-regio waardoor subsidiëring tot 30 % kan blijft zeer de vraag. Zowat 80 % van de direkte investeringen van Belgische ingezetenen in bedrijven in het buitenland richten zich immers naar landen in de Unie. Niet (enkel) omdat ze er meer subsidies kunnen krijgen, wel omdat ze fysiek op die markt aanwezig willen zijn.
Misschien zet het eengemaakte Europa eenvoudigweg bedrijven ertoe aan om over de grenzen operaties op te zetten ? Met of zonder subsidies.
LUC VAN DEN BRANDE (CVP) Helpt een bufferzone tegen Zuidwestvlaamse leegloop ?
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier