IEPER. MOEDER, WAAROM STUDEER IK ?

Eén op vijf Westvlaamse schoolverlaters heeft na een jaar werkloosheid nog geen job. De meeste jobkansen liggen in Kortrijk en Roeselare.

Eén op vijf Westvlaamse schoolverlaters is ook na één jaar stempelen nog niet van “den dop”. In de richting informatica, hoger secundair technisch onderwijs, was zelfs 30 % nog werkzoekend. Bij de universitaire scheikundigen had niet minder dan 60 % nog geen job na een jaar te zijn afgestudeerd.

Dat zijn, toch wel opmerkelijke, resultaten van een studie door de VDAB van Ieper. Chantal De Raedt rekende uit dat van de 9078 Westvlaamse schoolverlaters van 1993 er in mei 1994 nog 883 jongens en 994 meisjes zonder werk zaten, of zowat 1 op vijf. West-Vlaanderen blijft, ondanks dat hoge cijfer, nog altijd onder het Vlaamse gemiddelde van 25 %.

Vooral in Kortrijk en Roeselare lijken de tewerkstellingskansen voor pas afgestudeerden groter dan in de rest van de provincie.

De kansen op de arbeidsmarkt blijken maar dat is geen nieuws bedroevend laag te zijn voor laaggeschoolden. Technisch onderwijs lijkt dan weer meer kansen te bieden dan algemeen vormend onderwijs.

Toch betekent hoger onderwijs niet een passe partout om meteen aan een job te geraken. De arbeidsmarktsituatie lijkt er alvast minder rooskleurig uit te zien voor wie de richtingen tuinarchitektuur, industriële chemie of industrieel ingenieur biochemie heeft gevolgd. De universitairen die voor handelsingenieur, licentiaat LO of bedrijfsekonomie studeerden, raken niet zonder problemen aan een eerste job. Ook op sociologen, licentiaten kinesiterapie of TEW-marketeers zitten bedrijven niet echt te wachten.

Wie in West-Vlaanderen dan weer wel iets makkelijker aan werk geraakt ? Romaanse filologen en kriminologen die in 1993 afstudeerden, hadden in minder dan een jaar werkloosheid allemaal werk. Van de 112 afgestudeerde kleuterleidsters zaten er een jaar na de laatste schooldag nog amper 3 zonder werk. Van de 33 onderwijzers nog één enkele eenzaat.

Wie beroepsonderwijs beëindigt, moet meestal erg lang zoeken naar een geschikte job. Van de leerlingen carrosserie-plaatbewerking zaten er, na een jaar werkloosheid, nog altijd 57 % zonder werk.

Het VDAB-rapport verwijst alvast naar de grootste konkurrent van de schoolverlaters op de arbeidsmarkt : “Sedert de invoering van het Jongerenbanenplan zijn heel wat vakatures niet toegankelijk voor schoolverlaters tijdens hun wachttijd. “

SCHOOLVERLATERS IN WEST-VLAANDEREN Eén op vijf heeft na één jaar nog geen job.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content