Huisleverancier van de grootste supermarktketens
Het bouwkranenbedrijf Arcomet heeft vestigingen in heel Europa, de VS, Canada en Azië. “80 tot 90 procent van onze omzet draaien wij in het buitenland”, legt CEO Dirk Theyskens uit. “In het buitenland zijn we gespecialiseerd in speciale en ingewikkelde projecten waar veel engineering bij komt kijken: highrisebouw, kerncentrales, klassieke centrales, viaducten, stuwdammen.”
Arcomet begon in de jaren vijftig als toeleverancier van de koolmijnen. In zestig jaar tijd groeide het familiebedrijf uit tot de grootste onafhankelijke leverancier van bouwkranen in de wereld. Arcomet stelt wereldwijd 500 mensen tewerk en realiseert een jaaromzet tussen 120 en 140 miljoen euro.
Het bedrijf startte zijn exportactiviteiten in 1990. Toen in 1999 externe kapitaalverschaffers toetraden tot de onderneming, nam de internationalisering een hoge vlucht. “In een moeilijke markt slagen wij er als Vlaams bedrijf in onze knowhow te exporteren”, zegt Dirk Theyskens trots. “In elk werelddeel zijn wij toonaangevend. Ondanks de versnipperde markt en de concurrentie van lokale spelers, leveren wij betere kwaliteit, een beter aanbod en zorgen wij voor een snellere levertijd. Wij verkopen betrouwbaarheid, daarom winnen wij het van veel lokale spelers.”
Dat Arcomet toonaangevend is, bewijst zijn plaats in de wereldtop. In Hongkong staat het op nummer één, in Singapore op nummer twee, net als in de VS. In de meeste grote Europese landen bekleedt Arcomet de eerste, tweede of derde plaats. Minimum 60 procent van de klanten zijn bedrijven uit de top twintig van grootste aannemers overal ter wereld.
Gebruikmaken van de crisis
De groei van Arcomets export is gestagneerd door de crisis. “We zijn heel voorzichtig”, verduidelijkt Theyskens. “We wachten op economische stabiliteit voor we onze exportactiviteiten voort uitbouwen. De bouwsector loopt traditioneel een jaar achter op de andere sectoren. De recessie is later ingetreden, maar duurt ook langer.”
Intussen heeft Arcomet niet stilgezeten. “We hebben van de crisis gebruikgemaakt om een aantal van onze concurrenten op te kopen die in geldnood zaten”, zegt de CEO. “Wij hebben overnames gedaan in Frankrijk, de VS en Duitsland.”
In 2012 verwacht Arcomet een sterke groei in de bouwsector. Die groei wil het benutten om een sterke interne groei van de export te realiseren. “Ons businessmodel is bekend en succesvol”, zegt Theyskens. “We zullen wellicht geen grote overnames meer doen, maar wel op een rustige en gecontroleerde manier nieuwe vestigingen openen in het buitenland.”
“Als bedrijf lopen we niet in de kijker”, zegt de CEO nog. “Wij bewegen ons in de traditionele bouwsector. Wij verkopen geen hightech of lifesciences. Maar als Vlamingen zijn we toch doorgestoten naar een toppositie in de wereld. Wij zijn betrokken bij alle grote bouwprojecten.”
KG
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier