Huiselijke Siciliaanse keuken

Grazziella Anzalone begon meer dan dertig jaar terug met het eenvoudige eethuisje Senzanome, dat ze samen met twee van haar vijf kinderen, Nadia en Giovanni, uitbouwde tot een intieme en sfeervolle bistro, waar la mamma smakelijke trans-Alpijnse streekgerechten serveerde aan mensen met niveau en geld. De gasten moesten aanbellen. Als je de verkeerde lichaamstaal uitstraalde, zei Grazziella dat er geen plaats was. Zo bouwde ze een indrukwekkend cliënteel op van gekroonde hoofden, kopstukken uit de politiek, sterren van het scherm en zakenmensen.

Na het overlijden van moeder Grazziella verhuisden Giovanni en Nadia Bruni Senzanome, inclusief Michelin-ster, naar een 17de-eeuws pand aan de Kleine Zavel. Twee jaar terug weekte Nadia zich los om Fico te openen. Haar bistro is een ode aan de huiselijke bereidingen van de Siciliaanse moeders. De prijzen zijn toegankelijker dan in Senzanome. Voor de inrichting tekende Pierre Bourgeois, die bij Senzanome al zijn goede smaak bewezen had. De kaart vermeldt een beknopt aantal landelijke gerechten en er is een leien tafelbord met seizoensuggesties. De meeste producten zijn van biologische herkomst. Als smakelijke wachthapjes kregen we Siciliaanse zwarte olijven uit de oven en in olie ingelegde paprika. Er kwamen diverse voorgerechten, waaronder gefrituurde inktvisarm, niet zo mals als gehoopt, met citroencrème en frisse salade (19 euro). Carpaccio van rund was besprenkeld met olijfolie en werd aan tafel rijkelijk bestrooid met weelderig geurende wintertruffel (24 euro). Wij misten echter grof zout. Er waren ook dunne lapjes licht gerookt rundvlees met schilfers ganzenlever en granaatappel (23 euro). De hoofdgerechten waren zwarte fettuccine met wodkaroom en gerookte zalm (21 euro), linguine met kokkels, gesmolten tomaat, olijven en platte peterselie (22 euro) en cortecce met ragout van drie soorten vlees en tomaten (17,50 euro).

De sommelier komt met sappige, betaalbare wijntjes. De door hem voorgestelde Etna Rosso DOC is een zonnige, genuanceerde wijn (33 euro). Waardige afsluiters voor deze zuiderse maaltijd met geconcentreerde, zuivere smaken waren een mousse van chocolade en mascarpone, opgediend met crumble van nootjes en karamel met fleur de sel (8 euro), en een onvergetelijk lekkere tiramisu (8 euro).

Fico

Osteria, microboetiek

Amerikaanse Straat 118

1050 Brussel

Tel. 02/241.41.41

www.ficosteria.be

Kader: knus, zuiders

Onthaal: vlot, ongedwongen

Keuken: Siciliaanse invloeden

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content