Huidpriktesten van Hippo DX

Oprichters van scale-ups die een miljoen euro ophaalden of aan jaarlijkse omzet genereren, behoren tot een select gezelschap. Samen met Scaleup Vlaanderen gaan we in de One Million Club op zoek naar die Vlaamse groeibedrijven.

Alsof een studie ingenieurswetenschappen nog niet zwaar genoeg was, besloot Senne Gorris er nog een tweede te doen, geneeskunde. Als neus-, keel- en oorarts komt Gorris zowel in grote als in kleine ziekenhuizen, waardoor hij al snel merkte dat men niet overal over evenveel personeel beschikt. “In kleine ziekenhuizen staat de arts vaak in voor het afnemen van allergietesten. Als je zo’n test echt goed wil doen, kruipt er veel tijd in. Omdat die er niet overal is, vervangt men de klassieke huidpriktest vaak door een bloedanalyse. Die is sneller, maar veel minder precies.”

Met zijn achtergrond als ingenieur ging Gorris in 2019 op zoek naar alternatieven. Samen met collega-ingenieurs Peter De Roovere en Wim Hofkens ontwikkelde hij in een paar uur een prototype van een machine die razendsnel huidpriktesten kan uitvoeren. “Die eerste versie hadden we gemaakt met een 3D-printer. Ik zou er mijn arm nu nooit meer onder durven te steken, maar UZ Leuven en imec waren meteen zeer enthousiast”, zegt Gorris.

Het team haalde in twee dagen tijd 700.000 euro op bij ondernemers, artsen en imec. Intussen heeft Hippo DX zo’n 3 miljoen euro aan investeringen gekregen en groeide het team uit tot 20 mensen. Gorris: “In mei deden we een succesvolle klinische studie, nu zijn we bezig aan de laatste fasen van onze CE-markering. In april 2023 volgt de commerciële lancering, maar we hebben al heel wat geïnteresseerden in binnen- en buitenland. Logisch, want de voorbije jaren bleek nog maar eens dat verpleegkundigen goud waard zijn. Een test die normaal 10 minuten in beslag neemt, kan men voortaan in minder dan 10 seconden doen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content