Hotel met slippertjes

Ik bekijk het fresco aandachtig en moet erom glimlachen. Ik moet denken aan Manneken Pis. Als ik de general manager erover aanspreek, rolt er een heel verhaal over zijn tong. Van Citizen Kane tot de Beatles, van Patricia Hearst tot Hollywood.

TEKST : SERGE VANMAERCKE / FOTO : GERALD DAUPHIN

De grote en erg kleurrijke fresco’s in restaurant Ciao in het New Yorkse Warwick Hotel beelden de ontdekking van Amerika uit en zijn van de hand van Dean Cornwell. Ze dateren uit 1938, jaar waarin Cornwell ook de muurschilderingen in het Rockefeller Center maakte.

Vier jaar geleden wilde het MOMA het Museum of Modern Art dat naast het Warwick Hotel ligt 100.000 dollar betalen voor de aankoop van de fresco’s. Het aanbod werd afgewezen. Nochtans waren de fresco’s de veertig voorbije jaren voor het publiek verstopt gebleven. Toen Cornwell zijn werk beëindigd had, ontstond er namelijk met de opdrachtgever een discussie over de betaling. Cornwell was boos én een tikkeltje wraakzuchtig. De man besloot om de originele muurschildering van enkele extra en voor die tijd obscene penseelstrepen te voorzien. Twee matrozen staan al plassend op het fresco. De een richt zijn straal naar een koningin, de ander naar een edelman. Elders in de schildering toont een Indiaan vrolijk zijn achterwerk. Als de discussie enigszins bijgelegd wordt, doet de artiest een toegeving. De koningin kan weer rustig ademen, de matroos gedraagt zich opnieuw keurig. Maar daar blijft het bij. Alle andere toevoegingen blijven bestaan. Ook vandaag nog.

Paul van Wijk, general manager van het hotel, weet er alles van. Met de glimlach om de lippen vertelt de man die het Brusselse vijfsterrenhotel Royal Windsor ruilde voor het directeurschap van het Warwick, in geuren en kleuren enkele pittige anekdotes over het hotel.

Het hotel

is schitterend gelegen. Het was in 1927 dat William Randolph Hearst, de journalist die later persmagnaat werd en die Orson Welles inspireerde voor zijn film Citizen Kane, op de hoek van 6th Ave en 54th Street een hotel liet bouwen van 5 miljoen dollar. Oorspronkelijk zou het gebouw in appartementen onderverdeeld worden, wat een verklaring is voor de erg aangename grootte van de kamers. Hearst woonde zelf in 57th street, op een boogscheut van het hotel vandaan. De 36ste verdieping van het superpand was voorbehouden aan zijn maîtresse, Hollywood-ster Marion Davies. “The Times we had” door Marion Davies, met een voorwoord van Orson Welles, gaat over de passie van de persmagnaat en de filmster. Hotel Warwick was de geliefkoosde plek voor deze passie.

Niet zo lang geleden, bij de opening van Randolph’s bar één van de laatste stadia in de herstructurering van het hotel (20 miljoen dollar) kwam hier opnieuw een Hearst over de vloer : Patricia Hearst. De foto van haar met baret op het hoofd en wapen in de hand is enkele jaren geleden heel de wereld rond gegaan. Met haar aanwezigheid deed de dame het hotel ‘eer’ aan. Naar verluidt zou deze kleindochter van William Randolph inmiddels erg bedaard zijn.

De rust

is waarschijnlijk een van de elementen die de tientallen grote namen die in dit klassiek Europese hotel gelogeerd hebben, altijd sterk wisten te waarderen. Het hotel telt 152 kamers en 72 suites. Sommige kamers zijn enorm groot, de inrichting is die van een appartement. Gary Grant heeft meer dan 12 jaar in de 2706 gewoond. Deze kamer appartement heeft zoals vele andere een schitterend privé-terras dat uitkijkt op het bruisende leven van de Big Apple. Andere bekende namen zijn Sammy Davies Jr, Lucille Ball, Michael Jackson en zijn broers. The Beatles ook, want die wilden nergens anders slapen als ze in New York verbleven. Vooral de kleine lobby was naar hun zin : er was nauwelijks plaats voor hysterische fans. Discretie is één van de voornaamste troeven van het hotel. Het bewijs hiervan werd trouwens geleverd door de baas zelf. Onttrokken aan het oog van de wereld leefde Hearst er (in zonde) met zijn maîtresse. Wat een hele prestatie is, midden in het uitgaansleven van New York. Tussen haakjes, het bekende Ziegfield Theatre, aan de andere kant van 6th Ave, werd gebouwd door Hearst en zijn vriend Florenz Ziegfield.

Vandaag

kun je het hotel regelmatig op het scherm zien. In Amerikaanse filmproducties dan. Met name in Honey Moon Las Vegas met Nicolas Cage, of One Fine Day met George Clooney en Michelle Pfeiffer. Het hotel ligt vlakbij Central Park, op enkele passen van de luxeboetieks op Fifth Ave en het Rockefeller Center, en temidden van de Broadway Theaters en Carnegie Hall. Het is dus niet verwonderlijk dat, in een stad waar het adres het naamkaartje is, grote namen hier hun toevlucht zoeken en zochten.

The Warwick – 6th West 54th Street – New York, New York 10019. Tel : 001-212-247.27.00. Fax : 957.89.15. Gemiddelde prijs van een gewone kamer : 200 dollar.

In wat nu suite 2706 is, woonde Gary Grant 12 jaar lang.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content