Hotel-logica
Van economische logica hebben klassehotels blijkbaar nog nooit gehoord : voor het eerst in vijf jaar ging de bezettingsgraad van vier- en vijfsterrenhotels naar beneden, en toch stegen de kamerprijzen als nooit tevoren.
Wie denkt dat reizen almaar goedkoper wordt, slaat de bal mis. Vooral vier- of vijfsterrenhotels vonden het afgelopen jaar dat er geen limieten meer staan op kamerprijzen. Börge Ellgaard, die voor American Express wereldwijd de klassehotels screent, heeft zelfs vastgesteld dat de kamers dit jaar tot een vijfde duurder zijn geworden in vergelijking met 1996. In Parijs, Rome, Londen, New York doen de hotels er zelfs nog een schepje bovenop. En helemaal erg wordt het in Bombay en Chicago. Dat is opmerkelijk, ook al omdat de hotelprijzen in deze steden in 1996 ook al eens met gemiddeld 20 % waren gestegen.
Ellgaard is lang niet de enige die de prijsinflatie heeft opgemerkt. Ook het Amerikaanse Smith Travel Research ( STR) analyseerde wereldwijd de tarieven en kwam tot een dubbele, verbazingwekkende vaststelling : voor het eerst in vijf jaar ging de bezettingsgraad van Amerikaanse vier- en vijfsterrenhotels naar beneden. De daling over het eerste semester van 1997 zo noteerden de STR-onderzoekers is niet spectaculair, maar wel significant. Vreemd genoeg leidt de lagere bezetting niet tot lagere prijzen. Alleen in Atlanta, Nashville en de Midwest daalden de prijzen voor kamers in businesshotels tijdens het eerste semester. Bestemmingen als Boston, Philadelphia en San Francisco blijven onverminderd duur en de kamerprijzen vertonen er zelfs een lichtjes opwaartse trend. In Chicago en New York gingen de kamerprijzen volgens deze bron flink omhoog.
Wie de verschillende statistieken naast elkaar legt, komt tot de vaststelling dat bijna overal ter wereld de tarieven van de klassehotels stijgen. Tot de uitzonderingen behoort onder meer Athene, waar een kamer nu gemiddeld 5000 frank per nacht kost 10 % goedkoper dan tijdens het eerste semester van 1996. Ook Mexico City kreeg klappen ; een klassekamer kost er nu gemiddeld 5200 frank, zo’n 9 % minder dan in 1996.
Tegenover deze zeldzame verliezers, staan helaas een batterij winnaars. In het eerste semester van dit jaar, vielen vooral Chicago (+23 %), New York (+20 %), Bombay (+25 %), Tel Aviv (+15 %) en Istanboel (+ 13 %) uit de toon. Ook Hongkong figureert op de lijst van de klimmers, maar daar hoort een kanttekening bij : begin 1997 rezen de prijzen de pan uit naar aanleiding van de overdracht van de vroegere kroonkolonie aan China. Door een sterk dalend aantal buitenlandse bezoekers, hebben de tarieven in de voorbije maanden weer een realistischer niveau bereit.
MARLEEN FYNHOUDT
Klassehotels Geen limieten meer op kamerprijzen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier