Horta’s sorbet

Wat heeft James Ensor met mime? En hoe verkoos Victor Horta zijn sorbet? Performances leggen verrassende bruggen tussen architectuur, muziek, kunst, gastronomie en entertainment op het Artonov-festival.

Brussel telt best wat erfgoedfestivals die het rijke twintigste-eeuwse architectuurpatrimonium van de stad in de kijker zetten, zoals BANAD (Brussels Art Nouveau Art Deco Festival) en BBMA (Brussels Biennale of Modern Architecture). Met rondleidingen en themawandelingen ontsluiten ze private en openbare gebouwen met een architecturale meerwaarde. Een boeiend initiatief is ook het Artonov-festival, dat voor de derde keer de brug legt tussen architectuur en performancekunsten.

Een reeks art-nouveau- en art-decogebouwen – waaronder het Hotel Winssinger, het Horta Museum en het Max Hallet Hotel, alle ontworpen door Victor Horta – fungeert als festivallocatie. Maar er zijn ook voorstellingen in het Maison Flagey van architect Ernest Blérot, het Fin-de-Siècle Museum op de Kunstberg en de Rubenszaal van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten. Net als de locaties zijn de kunstenaars divers, maar ze werken allen in relatie tot het gebouw en de architectuur.

Al is dat een rekbaar begrip. De sorbetmaker Samuel Droeshout maakt samen met het ensemble Dialoghi – een selectie muzikanten van het Freiburger Barockorchester – een zintuiglijke culinaire voorstelling in het Max Hallet Hotel. Het Fin-de-siècle Museum nodigt de celliste Valérie Aimard uit voor een mimevoorstelling over James Ensor, een fan van de maskerade en het theatrale. In de Rubenszaal staat Moessorgsky’s Schilderijententoonstelling geprogrammeerd, gespeeld door de pianiste Claire Chevallier en met de schilder Benoît Van Innis. In het Hortamuseum, waar vanaf 13 oktober een expo loopt over de tekeningen van Henry Van de Velde, staan muzikale performances gepland over de Belgische architect-kunstenaar. Bij elke voorstelling hoort een rondleiding.

Festival Artonov, van 13 tot 15 oktober op diverse locaties in Brussel.

Thijs Demeulemeester

Partner Content