HOOP VOOR HET HART
Het is niet aan iedereen gegeven om de kolommen van het Amerikaanse wetenschappelijk tijdschrift Nature te halen. Maar de in Aalst werkende Spaanse topcardioloog Pedro Brugada mag sinds kort ook die referentie toevoegen aan zijn 160 bladzijden lange lijst publicaties. Pedro Brugada maakte in Aalst – en daarbuiten – school met het zogenaamde Brugada-syndroom, een erfelijke afwijking in chromosoom nummer drie waardoor hartritmestoornissen ontstaan. De ontdekking van deze genetische afwijking vormt de eerste stap naar een mogelijke genezing van de kwaal.
De uit Catalonië afkomstige, maar perfect Nederlands sprekende Pedro Brugada maakt sinds 1990 deel uit van het Cardiologisch Centrum van het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Aalst. Hij hielp Aalst mee aan zijn wereldreputatie op het vlak van cardiologie. “Gewoon omdat spilfiguur dokter Erik Andries heeft ingezien dat je inzake cardiologische expertise volledigheid en complementariteit moet nastreven,” zegt Brugada.
Het hartcentrum van Aalst onderscheidt zich niet alleen medisch, maar ook economisch: het wordt privé gerund als een goed geoliede kmo, met aandacht voor integrale kwaliteitszorg. Bovendien weten de cardiologen in Aalst ook perfect wat economische kruisbestuiving betekent. In nauwe samenwerking met grote farmaceutische bedrijven – “liever geen namen” – werden geneesmiddelen verder ontwikkeld en geperfectioneerd en werden ook nieuwe apparaten uitgedokterd of aangepast. Terwijl Vlaams minister-president Luc Van den Brande (CVP) publiekelijk pleit voor meer overheidssteun aan gefundeerd en resultaatgericht wetenschappelijk onderzoek, blijven ze alvast in Aalst op hun honger zitten. Ondanks hun successen. “Dat ons centrum, dat inzake wetenschappelijke activiteiten en fundamenteel onderzoek al jarenlang baanbrekend werk verricht, niet kan rekenen op enige overheidssteun, valt moeilijk te begrijpen,” zegt Brugada sans rancune. “Of zeggen onze internationale ratings misschien niet genoeg?”
Pedro Brugada vormt met zijn twee broers-cardiologen ( Ramon in Houston en Josep in Barcelona) een merkwaardig klavertje drie: met hun gemeenschappelijke expertise inzake hartritmestoornissen scheren ze in de internationale medische wereld hoge toppen. Hun vader was een eenvoudige landbouwer in Catalonië. In zijn kantoor in Aalst heeft Pedro Brugada vijftien, met mahoniehout omrande attesten hangen die aantonen dat hij niet bepaald Mister Nobody is: een getuigschrift van de New York Academy of Sciences, van de Société Française de Cardiologie of van de American Heart Association zijn de meest in het oog springende visitekaartjes. Na negen jaar activiteit aan de Maastrichtse Universiteit (1981-1990) kwam de breed begaafde en dito geïnteresseerde (sport, sterrenkunde, klassieke muziek) Spaanse arts zich in 1990 op Vlaamse bodem vestigen. “Ik kwam er als bezoeker,” zegt Pedro Brugada. “Intussen heb ik mijn beslissing om in Aalst te blijven nog geen dag betreurd.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier