Hoogverraad

PHIL MICKELSON Neemt geen blad voor de mond. © Getty Images

Op dit moment is het nog niet duidelijk of Phil Mickelson over drie weken in Augusta aan de afslag van de Masters staat. De Californiër heeft zes grandslamtoernooien op zijn palmares staan en hij won drie keer de Masters, maar hij is in een genadeloze machtsstrijd verwikkeld met de almachtige Amerikaanse PGA Tour. Tot nader order heeft Mickelson beslist aan geen Amerikaanse toernooien meer deel te nemen.

De oorzaak van de controverse zijn de opzienbarende uitspraken die Mickelson een maand geleden deed over de plannen voor een Super Golf League, een rijkelijk bedeeld internationaal circuit dat zou worden gefinancierd met Saudisch geld en ongetwijfeld de beste spelers van de wereld zal aantrekken. “Dit is een unieke kans om de golfsport te laten evolueren, de internationale kaarten anders te verdelen en de PGA Tour tot bezinning te dwingen, zodat spelers niet langer worden gemanipuleerd door die verfoeilijke hebzucht. Ja, er zit een visionaire kant aan het nieuwe concept”, zei de 51-jarige linkshandige legende uit San Diego.

Zijn woorden schieten in het verkeerde keelgat van de hoge omes van de Amerikaanse golfsport, die gehecht zijn aan hun privileges en zich fel kanten tegen de geboorte van een concurrerend golfcircuit met onbeperkte middelen.

Mickelson wordt beschuldigd van hoogverraad en staat plots moederziel alleen. Ondertussen nuanceerde hij zijn uitspraken en liet hij weten dat hij alleen maar een noodzakelijke verandering wilde uitlokken. Het kon niet beletten dat een paar trouwe sponsors hem lieten vallen. De PGA Tour reageerde niet minder hard. Mickelson is officieel niet geschorst, maar in de praktijk komt het op hetzelfde neer. “Ik geef geen commentaar op effectieve of eventuele disciplinaire beslissingen”, zei directeur Jay Monahan van de PGA Tour. “Maar het zou goed zijn, mocht Phil me opbellen voor een openhartig gesprek.” Wat erop wijst dat de PGA de deur op een kier laat staan.

Achter de schermen wordt overal gepraat over de mogelijke oprichting van de Super Golf League, maar dat een topspeler op die manier partij kiest, is nieuw. Mickelson is niet alleen een kampioen, maar ook een populaire golfer en een inspiratiebron voor miljoenen jonge mensen. “We maken allemaal fouten”, zei Rory McIlroy in een poging zijn vriend te helpen. “Maar we moeten ook vergiffenis kunnen krijgen.” Het is nu vooral afwachten wat Mickelson, die als koppig bekendstaat, zelf onderneemt. Als oud-winnaar wordt hij automatisch uitgenodigd voor de Masters. De hele golfwereld wacht op zijn antwoord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content