Hoogspanning in Hengelo
De beursgang van het Nederlandse bedrijf Holec is mislukt. De aandeelhouders blijven hun vertrouwen uitspreken in gedelegeerd commissaris Guido Declercq (ex-Siemens-Atea, ex-Telenet), die met zijn adviesbedrijf Dellan Trade volop een eigen activiteit in de telecomsfeer voorbereidt. In België.
Hengelo (Nederland).
Het elektriciteitsbedrijf Holec zou naar de Amsterdamse beurs gaan. Due diligence, voorbereiding prospectus, pre-marketing… allemaal positief. En dan de book-building. “We wilden 50 % internationaal en 50 % in Nederland plaatsen (25 % retail, 25 % institutionelen),” zegt Guido Declercq, Belg en gedelegeerd commissaris van Holec. “Internationaal werd ruim overschreven, retail was ook behoorlijk goed, maar bij de Nederlandse institutionelen zijn we totaal geflopt. We hebben dan onze operatie van 9 miljoen aandelen (tegen 21 à 25 gulden) naar 6,2 miljoen stuks (tegen 20 gulden) teruggeschroefd. We hadden voldoende, maar vreesden de vervanging die je steeds hebt in de eerste maand niet aan te kunnen.” Op vrijdag 26 september werd besloten tot uitstel. Waarschijnlijk tot volgend jaar.
Tijdens het daaropvolgende weekend ondertekende Guido Declercq persoonlijk, één voor één, 1420 brieven. Waarin hij elke medewerker bedankte voor de inzet. “De mentaliteit nu is er een van : ze zullen het niet meer tegen 20 gulden krijgen.” En kreeg Guido Declercq zelf ook een bedankingsbrief ? “De aandeelhouders hebben gevraagd dat ik zeker zou blijven. Ze waren als de dood dat ik weg zou gaan. Zelfs als Holec op de beurs gaat, blijf ik nog twee jaar aan de leiding staan van het bedrijf en daarna word ik lid van de Raad van Commissarissen. In mijn contract is voorzien dat ik voorzitter kan worden. Ik ga nooit voor de korte termijn.”
Miljoenenverlies weggesneden
Guido Declercq kwam in april ’95 bij Holec, gevraagd door André Deleye van Begemann. Ook al een Belg. Begemann had Holec in ’89 gekocht en het toen van de beurs gehaald. Holec heeft in Nederland een reputatie in de elektriciteitssector zoals in België Bell die heeft in de telefonie. Holec was actief in alle domeinen : laag-, midden- en hoogspanning.
Holec was een vat zonder bodem geworden. De moederholding Holec International bv had onder zich een hele reeks internationale filialen, waarvan verschillende zwaar verlieslatend. Daarnaast was er de 100 %-dochter Holec Systems en Componenten BV met vier divisies : middenspanning, laagspanning, Holec Algemene Toelevering en PPG (Power Protection Group). Winsten in Nederland werden volledig opgesoupeerd in het buitenland. Te verwachten eindafrekening voor ’95 : 10 miljoen gulden verlies. Er waren drie kankergezwellen :
Bad Muskau. Dat Oost-Duitse filiaal werd einde ’92 van de Treuhand gekocht voor 450.000 gulden. Eind ’94 was er al 20 miljoen gulden verloren. Voor ’95 werd minstens 6 miljoen gulden verlies voorzien.
Hazemeyer sa. Dit Franse productiebedrijf maakte 1 miljoen gulden cash verlies per maand. Zonder zicht op beterschap.
PPG. Einde november ’94 zei de controller dat er 2 miljoen gulden verlies zou zijn, terwijl het aan het einde van het jaar 10 miljoen bleek te zijn.
In april ’95 bezocht Guido Declercq voor de eerste keer het bedrijf. “‘s Avonds had ik al vijf grote fouten gezien,” zegt hij. “Ik heb voorgesteld de herstructurering te doen als gedelegeerd commissaris, een functie die machtiger is dan die van gedelegeerd bestuurder in België.” Het contract met Begemann werd getekend door Declercqs vennootschap Dellan Trade. Daarmee begeleiden hij en een aantal zelfstandige medewerkers vandaag een achttal bedrijven (zie kader : Nieuw bedrijf in telecom).
Bij Holec ging Declercq meteen van start. “Een manager van hier ging naar Bad Muskau om over loonsverhoging te praten ! Ik ben meegegaan en heb daar vooroorlogse situaties gevonden. Ik heb onmiddellijk het management bijeengeroepen en gezegd dat de fabriek gesloten zou worden.”
Frankrijk dan. “Ik heb de Nederlandse verantwoordelijke en de Franse baas veertien dagen tijd gegeven om te bewijzen dat Frankrijk van strategische waarde was voor Holec. Ze zijn naar hier gekomen met een schitterende PowerPoint-presentatie. Mijn nicht is echter getrouwd met de hoofdboekhouder van Electricité de France en die had me gezegd dat Holec niet in de “club” zat en alleen de (verlieslatende) kruimeltjes kreeg en ook zou blijven krijgen. Ik heb de vennootschap de boeken doen neerleggen. Dat is de kracht van het Dellan Trade-model : ik heb de volledige macht en moet geen toestemming vragen aan de aandeelhouders voor elke beslissing.”
PPG tenslotte. “Per 100 verkochte gulden moesten ze er 40 cash bijleggen. Ze leverden Made in Holland tegen prijzen van Made in Korea. Ik heb hen verplicht naar de klanten te gaan en de prijs te verdubbelen. De klanten kozen voor Made in Korea. In juni is die productlijn stopgezet.”
Twee maanden na zijn aantreden waren de drie kankerplaatsen weggesneden en de cijfers weer positief. Holec is immers in se een mooi bedrijf. Guido Declercq had ook geluk. Bijvoorbeeld door het feit dat hij op een bedrijf als UBS-Equity, een filiaal van de Zwitserse UBS-bank, stootte. Eind ’95 nam UBS-Equity samen met twee Engelse pensioenfondsen Holec van Begemann over, met uitzondering van Duitsland, Frankrijk en PPG. Alles werd ondergebracht in een nieuwe holding : Holec Holland met daaronder drie bv’s, de vroegere divisies. De filialen die nu louter verkoopkantoren zijn werden rechtstreeks afhankelijk van de divisies.
Tweede wijziging die Declerq aanbracht : het creëren van een 16-tal product-market combinaties. “Je moet weten wat je wint of verliest per product,” zegt hij. “Het is altijd zo dat bepaalde producten andere financieel kunnen steunen. Maar je moet het wel weten en je moet ook weten of de verlieslatende producten tot de kernbusiness behoren.”
Declercqs snijwerk heeft vruchten afgeworpen. In ’96 boekte Holec een omzet van 322 miljoen gulden (circa 6 miljard frank) en een nettoresultaat van 24 miljoen gulden en dit jaar wordt volgens hem nog beter. Het eerste halfjaar (eigenlijk 24 weken) geeft immers al 13,6 miljoen nettowinst en het orderboek is beter gevuld dan ooit tevoren (93 miljoen gulden tegenover 60-65 miljoen vroeger).
In België heeft Holec twee activiteiten : de 50/50 joint venture Schréder-Hazemeyer (287 miljoen frank omzet in ’96 met laag- en hoogspanningsproducten, vooral grote kasten voor de petrochemie) en Holec Componenten (14 miljoen frank omzet met kleine vermogens-producten).
Holec mikt voor de export vooral op het Midden- en Verre Oosten en vermijdt de beschermde West-Europese markten. Recentelijk werd nog een order van 12 miljoen gulden binnengehaald in het Midden-Oosten.
Op het thuisfront
heeft Holec logistieke zorgen. Het zit geprangd in het centrum van Hengelo, tussen spoorweg en woonwijk. Producten worden hier constant weg en weer gereden. Declercq : “Ik heb laten onderzoeken hoe we 7 % volumegroei per jaar aankunnen. Het bleek dat we tientallen miljoenen gulden moesten investeren en dat we dan nog in 2001 zouden vastlopen. Zo is het concept Holec-in-one totstandgekomen : een volledig nieuwe fabriek aan de rand van Hengelo in plaats van de huidige vier à vijf locaties. In februari ’97 hebben de commissarissen groen licht gegeven voor deze investering van netto 70 miljoen gulden. Het wordt een gefaseerde bouw, waarbij afdeling per afdeling verhuist.
Het Holec-in-one plan en het feit dat de herstructurering sneller achter de rug was, deed de idee rijpen om een jaar eerder naar de beurs te gaan dan voorzien. De banken-adviseurs waren positief. De rest van het verhaal is bekend. Maar dat betekent niet dat Holec-in-one in gevaar komt. Hoogstens zal de bouw wat gefaseerder verlopen.
GUIDO MUELENAER
GUIDO DECLERCQ (DELLAN TRADE/HOLEC) Ik heb de volledige macht en moet geen toestemming vragen aan de aandeelhouders voor elke beslissing.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier