Holdingbaas bekeerd tot projectontwikkelaar

Het beursgenoteerde Accentis rekent voor zijn turnaround op een vertrouwensman uit eigen huis: Jean-Luc Desmet.

Accentis, de bouw- en vastgoedgroep rond de familie Desimpel, heeft ooit betere tijden gekend en grotere ambities gekoesterd. Nu staat alles in het teken van down to earth. De vroegere crisismanager Hendrik de Jong heeft in alle stilte het hoofdkwartier in Gent verlaten, en plaats geruimd voor de West-Vlaming Jean-Luc Desmet. Hij is binnenshuis geen onbekende, want hij leidt als chief financial officer de familiale spilholding De Speyebeeck voor de familie Desimpel. “Na het plotse overlijden van Aimé in 2003 hebben we binnen De Speyebeeck inspanningen gedaan om de te hoge schuldgraad sterk te doen zakken. De Speyebeeck was heel snel, misschien wel té snel gegroeid. Met de verkoop van een reeks participaties zijn we naar mijn gevoel behoorlijk geslaagd in onze opdracht.”

Nu krijgt Desmet – naast zijn functie als CFO – er een nieuwe baan bij als chief executive officer van Accentis. “Maar de opdracht loopt voor een flink deel parallel,” zegt hij. “Ook bij Accentis moeten we streven naar meer solvabiliteit, en dus naar een beter rendement op onze portefeuille.”

Die overlevingsstrategie is nu al ingezet door de verkoop van een van de twee poten (het aannemingsbedrijf Cosimco) waarop Accentis steunde. Vanaf nu legt het bedrijf zich grotendeels toe op zijn activiteit als projectontwikkelaar in de bouw. Dat betekent: zoeken naar goede locaties tegen betaalbare prijzen, alle vergunningen ophalen, het gebouw optrekken en verkopen. “Van een soort holding met allerlei participaties evolueren we nu beetje bij beetje naar een vennootschap die actief is in de bouwsector,” zegt Desmet. Accentis heeft vandaag onder meer de kantoorgebouwen Accent Business Park (Roeselare), Axxes Business Park (Merelbeke) en City Park (Vilvoorde) in portefeuille, naast een reeks puur residentiële gebouwen in heel Vlaanderen.

Jean-Luc Desmet is geboren in Waregem, maar woont met vrouw en dochtertje in Deerlijk. Hij liep school in Kortrijk en studeerde later TEW in Leuven. Na een Vlerick-postgraduaat ging hij tussen 1991 en 1999 aan de slag bij KBC. In 1999 werd hij door de familie Desimpel ontdekt.

Jean-Luc Desmet (37).

Is: CEO van Accentis.

Vrije tijd: jogging, fietsen.

Karel Cambien

“Accentis moet evolueren van een holding naar een vennootschap die actief is in de bouw.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content