Hogere prijzen, nieuwe projecten
Na een adempauze in 2007 klommen de appartementsprijzen in 2008 in Bredene opnieuw. En de projectontwikkelaars Versluys en Sleuyter blijven geloven in de lilliputter onder de kustgemeenten.
Bredene is klein en heeft geen echte zeedijk. Even niet aandachtig en je bent er zo voorbijgereden. En eerlijk: tot voor enkele jaren geleden was het ook niet een plek die echt uitnodigde om te stoppen. Maar in korte tijd heeft Bredene, mede onder impuls van de projectontwikkelaars Versluys en Sleuyter, een echte gedaantewisseling ondergaan. Kleine, gedateerde gebouwtjes werden afgebroken, in de plaats kwamen grotere en frisse residenties. En het Duinenplein werd onlangs vernieuwd.
Die metamorfose heeft zich ook duidelijk vertaald in de prijsevolutie. In vijf jaar klom de referentieprijs voor appartementen in Bredene met bijna 78 procent. Dat is op Knokke-Heist na de grootste stijging van alle kustgemeenten. Ook in het ‘moeilijke’ jaar 2008 dikte de prijs nog aan met 5,5 procent.
Toch blijft Bredene nipt de goedkoopste gemeente aan zee: de Bredense referentieprijs bedraagt nu 184.449 euro, die van ‘runner-up’ Middelkerke 185.489 euro. En ondanks de vele nieuwbouw blijft Bredene erg overzichtelijk en kleinschalig. Dat blijkt ook uit het aantal verkopen van appartementen. In 2008 gingen er in herverkoop 176 appartementen van de hand. In grote buur Oostende waren dat er 1072.
Zes nieuw projecten
Bredene is echter nog niet volgroeid. De plannen voor een grootschalig project op Kop van ‘t Sas, een wat verdoken wijk langs het kanaal Oostende-Brugge, lijken wat vertraging opgelopen te hebben, maar het project is zeker niet van de baan.
En de projectontwikkelaars Versluys en Sleuyter blijven nieuwe projecten lanceren in Bredene-Bad. Sleuyter heeft er drie op stapel staan, goed voor 100 appartementen. Twee komen er op hoofdas en toplocatie (met zicht op de duinen) Kapelstraat-Driftweg. Het derde project, een residentie met villa-appartementen, ligt in een meer residentiële wijk. “Door de crisis waren we voorzichtiger geworden, ook in Bredene”, zegt Steven Sleuyter, die instaat voor de verkoopafdeling van de Groep Sleuyter. “Maar toch wel een beetje tot onze verbazing hebben we geen enkel appartement meer te koop staan in Bredene. En de aanvragen voor Bredene blijven vlot binnenkomen. We zijn dus zeer gemotiveerd om er opnieuw aan de slag te gaan.”
Ook concurrent Versluys laat de kranen weer aanrukken in Bredene. De projecten Hypodroom (een 25-tal appartementen) en Lautrec II (28 appartementen) komen eveneens langs de Kapelstraat en de Driftweg. En richting Oostende start Versluys binnenkort de bouw van drie villa-appartementsgebouwen met telkens acht appartementen. Met dit laatste project mikt Versluys op de lokale bevolking of kopers die zich willen vestigen in Bredene. “We geloven nog absoluut in Bredene”, zegt Bart Versluys, zaakvoerder van Versluys Bouwgroep. “We hebben hier nog een grondportefeuille voor 150 appartementen. De belangrijkste troef is uiteraard dat Bredene nog betaalbaar is. Maar veel kopers zijn toch ook gecharmeerd door de kwaliteit van de vernieuwing. Bijna de hele Kapelstraat en Driftweg zijn vernieuwd, dat is uniek. En bijna al die nieuwe residenties hebben ondergrondse parkings. Ook dat is uniek. En het is niet alleen praktisch voor de bewoners, het zorgt ook voor een rustiger, aangenamer straatbeeld.”
Bart Versluys hanteert een prijsvork van 175.000 euro (eenslaapkamerappartement) tot 380.000 (een duplexappartement van ongeveer 140 m2) voor nieuwbouwappartementen in de Kapelstraat. Een tweeslaapkamerappartement, het meest verkochte product in Bredene, kost in de Kapelstraat ongeveer 225.000 euro.
Door Laurenz Verledens
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier