‘Hoge stroomprijs halveert terugverdientijd zonnepanelen’

© Getty Images

Hoe hoger de prijs van elektriciteit, hoe sneller u een investering in zonnepanelen terugverdient. Kris Voorspools, specialist energiemarkt bij 70GigaWatt Consulting, maakte enkele berekeningen.

1 Beschermen zonnepanelen tegen stijgende energieprijzen?

KRIS VOORSPOOLS. “Het gebruik van zonnepanelen vermindert je afhankelijkheid van de stroomprijzen op de groothandelsmarkt en biedt bescherming tegen de grillen van de markt.”

2 Zijn zonnepanelen een goede investering?

VOORSPOOLS. “Met de hoge stroomprijzen én een digitale meter is de terugverdientijd nog maar vijf jaar. Een half jaar geleden was die dubbel zo lang, maar ook

toen waren zonnepanelen een prima investering. Als de stroomprijzen weer dalen, wordt die terugverdientijd wat langer. Ik baseer me op een afnameprijs van 18,61 cent per kilowattuur en een injectieprijs van 10,95 cent per kilowattuur. De huidige prijzen liggen meer dan dubbel zo hoog als in maart.”

3 Maakt het een verschil of mensen een warmtepomp hebben?

VOORSPOOLS. “Doorgaans hebben mensen voldoende zonnepanelen op hun dak gelegd om hun jaarlijkse verbruik te dekken. Gezinnen met een warmtepomp gebruiken minder van de energie die ze zelf hebben opgewekt (23%) dan andere gezinnen (32%), omdat zonnepanelen vooral in de zomer energie opwekken en gezinnen vooral in de winter energie verbruiken om hun woning te verwarmen. Maar ook dan blijft de investeringscase sterk en bedraagt de terugverdientijd iets minder dan vijf jaar.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content