Hoffy’s Take Away

In Hoffy’s Take Away serveren de broers Mochi, Janki en Yuimi Hoffman asjkenazische en sefardische bereidingen die ook door niet-joden worden gewaardeerd.

Een echte joodse keuken bestaat eigenlijk niet. Het joodse volk zwermde immers uit over de hele wereld en overal waar zij zich vestigden, werden lokale gerechten volgens eigen godsdienstige spijsdogma’s geïnterpreteerd. Maaltijden die volgens de algemeen geldende spijswetten zijn bereid, zijn koosjer – een asjkenazische uitspraak van het Hebreeuwse kasjer, wat staat voor ‘geschikt’ of ‘juist’. Veel van de voorschriften hebben te maken met hygiëne. Vandaar dat de belangstelling voor koosjere voeding veralgemeent. En dat, niet alleen streng gelovige joden, maar ook avontuurlijk ingestelde gojims de weg weten naar Hoffy’s.

De traiteur met een ruime, moderne winkel en een bijbehorend restaurant en feestzaal vinden we in de Lange Kievitstraat, midden in de kleurrijke, joodse buurt van Antwerpen. Achter de riante toonbank in de winkel van Hoffy’s, staan Mochi, Janki en Yuimi, drie van de elf uit Hongarije afkomstige Hoffman-broers. Zoals dat gebruikelijk is bij streng gelovige, orthodoxe joden dragen zij lange baarden en is het hoofd bedekt met een kipa.

Achter de winkel ligt het restaurant, waar een open spijskaart wordt gehanteerd. Dat betekent dat je in de winkel aanwijst, wat je op de maaltijdschotel wil (600 frank). Er is keuze uit knoflookrijke gerechten van de asjkenazische joden, die eeuwenlang hun woonplaats in Midden- en Oost-Europa hadden, en meer licht verteerbare gerechten van de sefardische joden van rond de Middellandse Zee. Bekende asjkenazische bereidingen die men bij Hoffy’s treft, zijn: kippenbouillon met ‘kneidlech’ matzoballen, kippenlever met ui en merg, ‘gefillte fish’ of karper in gelei, gevuld met zoete farce en opgediend met saus van mierikswortel en rode biet, ‘lochen’ deegwaren, ‘latkes’ aardappelkoekjes, gezwollen boekweit met eieren, ’tsjoelent’ van vijftien uur gekookte bonen, zelf ingemaakte zuurkool en gevulde koolbladeren. Veel gevraagde sefardische bereidingen zijn: ’tahina’ en ‘humus’ van gemalen kikkererwten, ‘kreplach’ vleesravioli, gemarineerde kip met dadels en vijgen en groene linzen met aubergine.

Bij Hoffy’s komt een internationaal joods publiek en je hoort er Jiddisch, Hebreeuws, Engels, Spaans en Antwerps. Gelovigen wassen de handen en bidden voor het eten en spreken niet voordat het brood gebroken en gegeten is.

PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content