HOE WARMER, HOE KOUDER

Wat lekker is voor de Vlamingen, is dat ook voor de Russen. Vlaanderen zendt zijn ijsjes uit.

Eind deze maand trekken medewerkers van de Langemarkse roomijsfabrikant Ysco, een dochter van de coöperatieve vennootschap Belgomilk (2,4 miljard frank omzet in 1995), naar het Russische Rostov. Vorig jaar exporteerde Ysco, 300 mensen en in de zomer nog eens 120 extra tijdelijke krachten, al voor 35 miljoen frank cornets en choco-sticks naar het land van Boris Jeltsin. “De Russen zijn verzot op ons ijs. De vraag naar meer is groot,” lacht Ysco-verkoopdirecteur Patrick Derck. “Maar,” zo gaat hij iets ernstiger verder, “de druk op de prijs is minstens even groot, zoniet groter.”

De oplossing ligt volgens Derck voor de hand : meer produceren en de productieprijs drukken. Vandaar dat Ysco participeert in de Russische joint venture Belgorost, een samenvoeging van Belgomilk en Rostov. Dat is de stad waar de lokale partner, het geprivatiseerde voormalige staatsbedrijf Morros, actief is. De Russisch-Belgische samenwerking verloopt via een ook al nieuw opgerichte vennootschap, de nv Belgos. Belgos is een vehikel uit de stal van de Belg Guido Lensens, een trader uit Melsele die in Moskou een verkoopbureau heeft.

Zegt Patrick Derck : “We exporteerden vorig jaar voor 35 miljoen frank cornets en choco-ijsjes naar Rusland. Maar die uitvoer kost handenvol geld. Een vrachtwagen ijs naar ginder sturen, is al vlug goed voor een transportkost van 180.000 frank. Op die manier wordt de winstmarge wel heel klein.” De nieuwe joint venture moet hiervoor een oplossing bieden. De Russen krijgen straks nog Langemarkse ijsjes, maar ze zullen dan wel in Rostov worden geproduceerd.

“Het overbrengen van de productie naar Rusland heeft geen negatieve gevolgen voor de tewerkstelling in Langemark,” verzekeren Derck en Ysco-directeur Wilfried Blontrock. “Integendeel. In Langemark is onlangs nog een nieuwe productielijn van 60 miljoen frank geïnstalleerd en dankzij de Russische joint venture hopen we onze omzet in Rusland dit jaar te verdubbelen.”

Eind deze maand gaan Vlamingen in Rostov enkele machines installeren én worden ter plekke, en in Langemark, Russen opgeleid. Zegt Patrick Derck : “Morros maakte vroeger 12 miljoen stuks, nu nog 9 miljoen. We willen die capaciteit weer opdrijven. De mix-installatie bij Morros is vreselijk verouderd ; daardoor zijn de Russen momenteel niet in staat “westers” ijs te produceren. De winst van de business zal dan ook in eerste instantie naar een nieuwe mix-installatie gaan. Van zodra Belgorost ijs kan produceren zoals in Langemark zitten we goed.”

WILFRIED BLONTROCK (YSCO) Via Russische joint venture winstmarge in Langemark optrekken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content