Franstalig en een draaischijf voor drugs: hoe Netflix-serie The Gentlemen de haven van Zeebrugge foutief portretteert

Personage Florian De Groot in de haven van Zeebrugge, maar eigenlijk gefilmd in Essex
Myrte De Decker
Myrte De Decker redacteur bij Trends

Monsieur De Groot uit Zeebrugge en de haven als sluis van een grootschalige wiethandel. De nieuwe Netflix-serie The Gentlemen neemt het niet al te nauw met de werkelijkheid.

Waarschuwing: fans van de Netflix-serie The Gentlemen die de vijfde aflevering nog niet hebben bekeken, kunnen nu beter stoppen met lezen. In die aflevering komt de haven van Zeebrugge voor, zij het op een niet al te beste manier. De nieuwe reeks van regisseur Guy Ritchie voert de Belgische haven op als een ideale draaischijf voor een grootschalige wiethandel vanuit het Verenigd Koninkrijk naar het Europese vasteland.

Tegelijk insinueert de reeks dat de haven niet in Vlaanderen, maar in Wallonië ligt. Als het beeld overschakelt naar de dokken – hoewel opgenomen in Tilbury Cruise Terminal in Essex, in het oosten van Engeland – komt duidelijk ‘Belgique’ in beeld. Een Franstalig land dus. Ironisch genoeg heeft de malafide ondernemer De Groot (voor de aandachtige kijker Tormund Giantsbane uit Game of Thrones) wél een Nederlandstalig klinkende naam, maar speelt hij zijn rol met een stereotiep Frans-Engels accent.

De haven van Zeebrugge, gelegen in Franstalig België volgens de makers van de serie

PortWatch

Zowel bij Port of Antwerp-Bruges als op het kabinet van Annick De Ridder, voorzitter van de raad van bestuur van de fusiehaven, kon niemand reageren, aangezien ze de reeks of de aflevering niet hadden bekeken.

Vorige week nog werd een nieuw meldpunt voor verdachte situaties in alle Belgische havens voorgesteld. Het nationaal meldpunt PortWatch kan worden gebruikt om allerlei zaken aangaande de havens te signaleren, zoals drugssmokkel, gaten in de omheining of toegangsbadges die worden doorgegeven. “Havenpersoneel of vrachtwagenchauffeurs die in meerdere havens komen en iets verdachts zien, hoeven nu niet meer na te denken aan welk punt ze het moeten melden”, zei Luc Cap van de federale gerechtelijke politie Oost-Vlaanderen toen aan VRT NWS. “Belangrijk is ook dat dit nu anoniem kan. Havencriminaliteit is in vele gevallen gekoppeld aan betrokkenheid van mensen uit de haven. Het personeel kan daardoor veel weten. Die informatie moeten ze ergens veilig kwijt kunnen.”

Getipt door de onderwereld

In de vijfde aflevering van The Gentlemen blijkt dat er jaarlijks wiet ter waarde van 80 miljoen pond naar Europa verscheept door de familie Glass, nu geleid door dochter Susie, gespeeld door de Britse actrice Kaya Scodelario. De Belgische federale politie heeft kort daarvoor verschillende ladingen onderschept. Glass verdenkt haar Belgische contactpersoon Florian De Groot (de Noorse acteur Kristofer Hivj) ervan daarvoor verantwoordelijk te zijn. Hoewel de Belgische politie dus wel haar werk zou doen, zou die daar alleen toe komen omdat De Groot hen heeft getipt om zelf betere voorwaarden en meer geld van Glass af te dwingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content