HOE MEER SCHUIM, HOE BETER
Het natscheerapparaat Cool Skin van Philips heeft na een half jaar een marktaandeel van 10% op de markt van elektrische scheerapparaten. Daarvan profiteert ook Klöckner-Pentapack uit Hamont-Achel.
Een nieuwe productievestiging van een kwart miljard frank, waar vijftig tot tachtig nieuwe personeelsleden aan de slag kunnen. En dat uitsluitend voor het inpakken van het Nivea-scheerschuim, dat wordt gebruikt bij de Cool Skin, het natscheerapparaat van Philips. De nv Klöckner-Pentapack Benelux, een verpakker in loonopdracht, haalde het voorbije halfjaar dus een belangrijke referentie binnen.
“In 1993 herdachten we onze strategie. We wilden voortaan technologisch meedenken en investeren in materiaal voor onze klant. De opdracht voor Philips bewijst dat we zijn uitgegroeid tot een centrum van verpakkingsknowhow,” meldt algemeen directeur Jo Delvaux.
Op het eerste gezicht lijkt zo’n belangrijke order in Hamont-Achel, een uithoek van Limburg, niet evident. “Een bedrijf kan zich geen betere ligging indenken,” weerlegt Jo Delvaux meteen. “Bovendien is Eindhoven vlakbij. En we spreken natuurlijk Nederlands.” Een jaar lang stelde de O&O-afdeling van Klöckner-Pentapack, samen met de technici van Philips, de productielijn voor Nivea-crème op punt. Intussen wordt één lijn gebruikt. In mei volgend jaar moeten er drie lijnen draaien, goed voor zestig bijkomende werknemers. Bedoeling is uiteindelijk dat er veertien productielijnen Nivea-crème verpakken. Het zou het aantal stuks naar 1 miljoen stuwen, en de omzet boven 1 miljard frank doen uitklimmen. In 1997 haalden de 220 werknemers van Klöckner-Pentapack, een 100%-dochter van het Duitse conglomeraat Klöckner Werke AG, een omzet van 600 miljoen frank.
De order van Philips stelt werk in het vooruitzicht voor voornamelijk vrouwelijk personeel uit eigen streek. Daarmee intensifieert Klöckner-Pentapack zijn aanwezigheid in Hamont-Achel. Al is het bedrijf in de lokale volksmond nog altijd beter gekend als den Hassia. In 1959 vestigde deze Duitse machineconstructeur, die in 1974 door Klöckner werd overgenomen, zich in de grensgemeente. Ook toen gaf de goede logistieke ligging de doorslag. Samen met het overaanbod aan goedkope werkkrachten, een troef die vandaag is verdwenen. “De loonlasten in Nederland zijn zo’n 10% goedkoper, in Frankrijk zelfs 25%,” waarschuwt Jo Delvaux. Maar subsidies verzachten de loonkosten, want de nieuwe vestiging voor de Nivea-crème wordt tien kilometer verder gebouwd, in Overpelt. Een goedkopere gemeente dan Hamont-Achel, want ze ligt in een doelstelling II-gebied.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier