Hoe hard wordt Europees bedrijfsleven getroffen?
Sinds de start van de oorlog in Oekraïne was bekend dat de gevolgen voor Europa zich vooral op het gebied van energie, meer bepaald gas, zouden laten voelen. De analisten van de vermogensbeheerder Schroders nemen de maat van wat de gascrisis betekent voor de Europese economie en beleggers.
1 Hoe treft de gascrisis de Europese economie?
Dat hangt af van land tot land. Europa importeerde tot voor kort 90 procent van zijn gas. 45 procent daarvan kwam uit Rusland. Er waren sterke verschillen tussen de lidstaten. Oostenrijk en Polen voerden 80 procent van hun gas in uit Rusland, Duitsland de helft en Frankrijk en Spanje minder dan 10 procent. Italië was voor meer dan 50 procent van zijn elektriciteitsopwekking afhankelijk van Russisch gas. Zuidelijke lidstaten zien hun economie nog redelijk groeien, maar de groei in het noorden zal de komende kwartalen zeer fragiel zijn. De mogelijkheid van een recessie brengt bedrijven in nog nauwere schoentjes, omdat ze daardoor minder ruimte hebben om hun prijzen op te trekken en hun marges te beschermen.
2 Wat zijn de gevolgen voor de Europese bedrijven?
Duitsland zal misschien gas moeten rantsoeneren en energie-intensieve sectoren, zoals metaal en chemie, dreigen uit de boot te vallen. Wegens de onzekerheid zijn de aandelenkoersen van Europese chemiebedrijven al sterk teruggevallen. Sommige zijn te sterk gezakt en noteren tegen aantrekkelijke koersen.
3 Zijn er winnaars in deze crisis?
Op middellange en lange termijn is de hernieuwbare energie een duidelijke winnaar. De rendementen van hernieuwbare ontwikkelaars zijn verdubbeld. Ook de Amerikaanse gasbedrijven zien dankzij de hogere gasprijzen hun bedrijfsvoering structureel rendabeler worden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier