HOE GAAT HET MET DE BEURS?
Nichebeurzen in gespecialiseerde sectoren. Met die succesformule steekt Fairtec, na een decennium werking in België, nu ook de Nederlandse grens over.
Van flauwtes bij de organisatie van beurzen was bij de Antwerpse nv Fairtec de voorbije vier jaar geen spoor. Meer zelfs: elke beurs de voorbije vier jaar kende een stijgend aantal exposanten en professionele bezoekers.
“Het is een kwakkel dat beurzen slecht boeren,” poneert algemeen directeur Willie Mersseman zelfverzekerd. “Een goed georganiseerde beurs moet erop vooruit gaan.” Fairtecs gamma omvat vandaag een achttal sterk thematische beurzen, steeds voor gespecialiseerde markten. “Toegevoegde waarde leveren kan alleen door meer specialisatie,” legt Willie Mersseman uit. “Nichebeurzen zijn een beperking die we onszelf opleggen. We maken het ons daarbij heel moeilijk. Bijvoorbeeld een beurs als ELAN, over software voor de juridische en financieel-boekhoudkundige wereld.”
De belangrijkste beurs voor de omzet is de vierjaarlijkse Lasweek, overigens ook de eerste beurs die Fairtec organiseerde. In het gamma prijken voorts een vakbeurs voor pompen en kleppen in de procesindustrie; of daarnaast eendagsvakbeurzen voor meet- en regelinstrumentatie in de procesindustrie. Specifiek bij deze laatste beurs is de sterk doorgedreven thematisering per regio. Deze eendagsbeurs vindt onder meer plaats in Antwerpen en Kortrijk. In Antwerpen is de beurs gericht naar de petrochemie, in Kortrijk veeleer naar klein materieel voor de textielsector en de micro-elektronica. “We willen dat de helft van de bezoekers uit de eigen provincie komt. Centrale beurzen in de hoofdstad, waar iedereen maar naartoe moet komen, bekoren ons niet. Fairtec gaat met de beurs naar de klant.” Het bedrijf is door die optiek evenmin concurrent van de grote, nationale beurzen. Zes maanden voor, en zes maanden na de vierjaarlijkse, nationale beurs Instrurama organiseert Fairtec geen beurs voor meet- en regelinstrumentatie.
De nv Fairtec werd in 1990 opgericht. De aandelen zijn evenredig verspreid onder acht aandeelhouders-ingenieurs. De acht werknemers halen jaarlijks een omzet die schommelt tussen 40 en 80 miljoen frank. Het succesvolle nicheconcept wordt voortaan ook geëxporteerd. Want Fairtec wil één of meer beursorganisatoren in Nederland overnemen. Een eerste Nederlandse editie van de pompen- en kleppenbeurs is alvast geboekt in de Rotterdamse Ahoy in oktober 1999.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier