HOE BESCHERMT U UW GEGEVENS OP PC?
Een van de meest geniepige geheimen van de informatica is dat data broos zijn en gemakkelijk verloren gaan. Omdat pc’s tegenwoordig een massa gegevens bevatten (foto’s, tekst, muziek,…), kan het verlies van data uitdraaien op een ware catastrofe. Beveiligen is dan ook de boodschap.
Reacties: e-trends@trends.be
Toegegeven, pc’s (en Macs) zijn stabieler dan ooit, maar dat wil niet zeggen dat ze ook ontworpen zijn om gegevens te allen prijze te beschermen. Het goede nieuws is dat zekerheid niet duur hoeft te zijn. Hoe beschermt u uw gegevens?
1. De dvd-methode
Een consument, zelfstandige of KMO die geen al te grote investeringen wil doen, kan de meest kostbare gegevens opslaan op één of meer dvd’s. Computers beschikken tegenwoordig bijna allemaal over een dvd-brander. Op een ‘normale’ dvd kan tot 4,7 GB opgeslagen worden en dat kan zelfs tot 8,5 GB gaan voor dubbellagige schijfjes (die echter moeilijk te vinden en duur zijn).
Deze methode vertoont echter een aantal minpunten. Op een dvd van 4,7 GB kan niet de hele vaste schijf, die al gauw meer dan 100 GB groot is, bewaard worden. Het is wel een goede manier om bestanden op te slaan, zoals foto’s, documenten en muziek. Wanneer de handeling bijvoorbeeld elke maand herhaald wordt, kan de even- tuele schade al aanzienlijk beperkt worden.
2. Externe harde schijven
De dvd-methode is minder aangewezen voor ondernemingen en professionele toepassingen van een zekere omvang. “Niet alleen moeten regelmatig tientallen GB’s bewaard worden,” zegt Bruno Carre, productmanager bij LaCie, een fabrikant die gespecialiseerd is in opslagmedia. “De klassieke bewaarmethode is ook niet bepaald gebruiksvriendelijk en vereist een moeizame verdeling van de bestanden over een heleboel dvd-r’s. Vandaar dat het de moeite loont om ook andere media voor massaopslag in aanmerking te nemen. Op die markt wegen de magneetbanden al lang niet meer op tegen de prijs-kwaliteit-prestatieverhouding van de harde schijven, waarvan de kostprijs flink gedaald is.”
Rest alleen nog de keuze van de werkwijze om al die gegevens te behandelen. Gelukkig worden de meeste apparaten geleverd met doeltreffende en redelijk gebruiksvriendelijke softwaretools.
3. Netwerkopslag
Profiterend van de snelle opkomst van netwerken in de ondernemingen, is NAS (Network Attached Storage) zich stilaan aan het opwerken in KMO’s die uit zijn op een gedeelde, performante en flexibele externe opslagoplossing. In principe bestaat een NAS-doos uit één of meer harde schijven die zodanig verbonden zijn met het lokale netwerk van de onderneming, dat elke computer er automatisch en continu te archiveren bestanden kan op overschrijven. Het datavolume kan daarbij oplopen tot 2000 GB (2 terabytes). Deze formule biedt het voordeel dat de gegevens toegankelijk blijven over een internetverbinding. De kostprijs is billijk en begint bij 300 euro voor 200 GB.
4. On line bewaren
Ten slotte is er nog het hele arsenaal van on-lineopslagsystemen die gebruikmaken van het internet: MSN Hotmail, iDisk, BackUp24 of Blue-Backup. Die vereisen een verbinding met het internet en worden aangeboden per abonnement. De on-linediensten van Microsoft (MSN Hotmail) en Apple (.Mac) bieden al enkele jaren voor een forfaitair jaarbedrag (vanaf 19 euro) opslagruimte aan, gaande van 250 MB tot 2 GB, op servers die aan de andere kant van de wereld staan. Erg praktisch als men veel onderweg is of regelmatig van toestel verandert.
Naast die on-line-back-ups voor het brede publiek, begint zich nu ook een meer professioneel aanbod aan te dienen, zoals dat van de Belgische bedrijven BlueBackUp en Backup24.
Over welke kostprijs hebben we het dan? MSN Hotmail vraagt 19,99 euro per jaar voor 2 GB, Apple iDisk komt op 99,99 euro per jaar voor 256 MB, Backup24 op een maandbedrag van 13,74 euro (zonder BTW) voor 750 MB (5 GB en 10 GB kosten respectievelijk 36 en 73 euro).
Boris Jancen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier