HOE BELEGGEN ALS DE GELDKRAAN DICHTGAAT?
Succesvol beleggen was – achteraf bekeken – niet moeilijk de jongste jaren. Alles steeg. Of het nu om aandelen, grondstoffen, vastgoed, obligaties of goud ging, iedereen kon op familiefeestjes uitpakken met een behoorlijke tot indrukwekkende return. “In 2004 en 2005 steeg alles. Dat is vrij uitzonderlijk,” zegt Peter De Keyzer, chief investment advisor van ABN Amro.
De prijs van een aantal activa steeg zelfs tot zeepbelproporties. Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING België, noemt vooral grondstoffen, vastgoed in sommige landen en het schuldpapier van ontluikende economieën. Op de aandelenbeurzen zijn echter nog geen zeepbellen geblazen. “De koers-winstverhouding wijst in de VS, Europa en Japan niet op overdrijvingen,” zegt De Keyzer (zie grafiek: Koers-winstverhoudingen zijn stabiel).
De motor achter de algemene hausse was het soepele beleid van de centrale banken. Nu de centrale bankiers op hun stappen terugkeren en de geldkraan dichtdraaien, rijst de vraag welke gevolgen dit heeft voor de financiële markten. Valt de hausse rustig stil of slaat ze om in een baisse? Peter Vanden Houte: “Het cruciale moment komt altijd wanneer we werkelijk signalen van een groeivertraging zien. Dan zouden beleggers wel eens snel eieren voor hun geld kunnen kiezen en een heleboel meer risicovolle activa opnieuw dumpen.”
De eerder genoemde zeepbellen zijn natuurlijk het meest kwetsbaar, en de stijgende rente heeft al brokken gemaakt in een aantal kleinere economieën zoals IJsland en Hongarije, landen die kampen met een hoog tekort op de handelsbalans. En overal waar de rente stijgt, dus ook in België, lijkt de stijging van de huizenprijzen zijn beste tijd gehad te hebben.
Een stijgende rente is doorgaans ook geen goed nieuws voor de aandelenmarkten, maar van acuut crashgevaar is geen sprake dankzij de gezonde koers-winstverhoudingen. Bovendien zijn de centrale banken nog niet zo succesvol om liquiditeiten uit het systeem te halen. Geert Noels, hoofdeconoom van Petercam Vermogensbeheer: “Wereldwijd is er nog niet veel te merken van een dalende liquiditeit. In euroland bijvoorbeeld stijgt de liquiditeit nog steeds.”
Slotsom: als de wereldeconomie blijft presteren zoals ze dat de voorbije jaren deed – stevig groeien zonder inflatoire druk – dan kan de rente snel stabiliseren en is de huidige rente-opstoot conjunctureel, en dus tijdelijk van aard. Beleggers kunnen dan profiteren van deze stijging om obligaties in te slaan, terwijl ook aandelen aantrekkelijk blijven. Andere scenario’s met heel andere uikomsten zijn uiteraard mogelijk, maar dit business as usual-scenario blijft het meest waarschijnlijke.
Daan Killemaes
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier