Hoe bedrijven kunnen helpen met de bestrijding van overgewicht
Advertorial verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.
Overgewicht en obesitas zijn nog altijd groeiende problemen in ons land. Vrijwel de helft van de Belgen heeft overgewicht en 15% heeft zelfs obesitas. We zijn al jaren bezig om deze cijfers te verbeteren, maar het lijkt vooralsnog niet vooruit te gaan. De laatste tijd kijken we vooral naar werkgevers en hoe zij hun werknemers kunnen motiveren om meer te gaan sporten. Is dit de oplossing die we zoeken?
Driekwart bedrijven stimuleren sporten niet
Sporten kent natuurlijk vele voordelen. Het helpt bij gewichtsverlies, een verhoogde weerstand en zorgt voor een verbeterde mentale gezondheid. Dit zijn niet alleen voordelen die de sporter zelf beïnvloeden, maar ook het bedrijf waar hij of zij werkzaam is. Genoeg lichaamsbeweging maakt een persoon namelijk productiever. Ook hebben ze vaak meer energie en kunnen ze langere werkdagen beter aan. Door sport te stimuleren onder werkgevers kun je dus de productiviteit op de werkvloer verbeteren.
Ondanks dat de stimulatie van sport veel voordelen kan bieden voor bedrijven, zijn er toch weinig organisaties die hier daadwerkelijk iets aan doen. Slechts een kwart van de bedrijven geeft aan zich actief in te zetten om vitaliteit op de werkvloer te verbeteren. En de organisaties die sport stimuleren zien ook zeker een verschil in productiviteit. Dus waarom zetten niet meer bedrijven zich hiervoor in? Het heeft een positieve werking op de organisatie én het groeiende probleem van overgewicht kan zo worden bestreden.
Hoe kunnen we werknemers motiveren om meer te sporten?
Als we kijken naar de bedrijven die zich momenteel inzetten om sporten te stimuleren op de werkvloer, dan zien we 3 populaire trends. Allereerst zijn er veel bedrijven die korting geven op fitnessclubs in de buurt. Sommige bedrijven vergoeden zelfs het gehele sportabonnement zodat werknemers gratis kunnen sporten. Voornamelijk bij Fitness Brussel wordt dit veel gedaan. Een ander populaire insteek is door een fitnesscentrum op het werkterrein op te zetten. Zo kunnen werknemers voor of na hun dienst een uurtje sporten. Dit schijnt de productiviteit flink te verhogen en geeft de werknemers genoeg energie voordat ze aan hun werkdag beginnen. Verder is de inrichting van een kantoor of werkvloer een belangrijke speler in het verbeteren van vitaliteit. Zo zijn zit-sta bureaus een opkomende trend waardoor werknemers gemotiveerd worden om af en toe te staan en niet uren weg te zakken in hun stoel.
Ondanks dat bovenstaande oplossingen effectief zijn, heeft niet ieder bedrijf het budget om deze ideeën door te voeren. Toch zijn er nog een aantal goedkopere opties die hetzelfde effect kunnen hebben. Zo is het een goed idee om werknemers bij elkaar te brengen die dezelfde hobby delen. Misschien heb je wel een aantal atletiekers in dienst die graag met een groep gaan hardlopen. Wellicht zijn er werknemers die interesse hebben in tennis en met elkaar een toernooi willen houden. Je kunt deze verbinding ook creëren door een dartbord of tafeltennis in de kantine te plaatsen. Samen sporten leidt niet alleen tot een verhoogde vitaliteit op de werkvloer, maar ook voor solidariteit. Samenhorigheid zorgt voor een verbeterde productiviteit.