Historische deal

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

GlaxoSmithKline is geen populair aandeel in de farmasector. Maar er zijn voldoende argumenten om beterschap te verwachten.

Eind april sloten GlaxoSmithKline (GSK) en Novartis een joint venture voor hun consumentenproducten. GSK, dat 63,5 procent van het samenwerkingsverband verwierf, verstevigt zo zijn tweede plaats op de wereldranglijst, na Johnson & Johnson. GSK-Novartis haalde vorig jaar 6,5 miljard dollar omzet, terwijl de nummers drie, vier en vijf — Bayer, Reckitt Benckiser en Sanofi — met hun jaaromzet van 3,2 tot 2,5 miljard dollar op grote achterstand blijven. Daarnaast nam GSK de volledige vaccinafdeling van Novartis over — op de griepvaccins na — voor 5,25 miljard dollar, waar mogelijk nog 1,1 miljard dollar aan mijlpaalbetalingen bovenop komen. Het verkocht zijn kankerdivisie aan Novartis voor 16 miljard dollar (1,5 miljard dollar hangen af van onderzoeksresultaten).

GSK keert 4 miljard pond uit aan zijn aandeelhouders, of ongeveer 80 pence per aandeel. Bovendien kan de groep door de deal met Novartis mogelijk 1 miljard pond aan kosten besparen in drie jaar tijd. Op lange termijn wordt de inkomstenstroom van GSK stabieler en voorspelbaarder.

Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn bij GSK. Anders zou de koers niet 24 procent zwakker hebben gepresteerd dan het Europese sectorgemiddelde. Het patentverval speelt ook deze farmareus parten. Zo is de bescherming van het astmamiddel Advair verlopen. Met een omzet van 5,3 miljard pond was dat veruit het best verkopende product van GSK. De Britten hebben ook problemen in China. De omzet is daar in het tweede trimester met 22 procent gedaald, doordat er een onderzoek loopt over vermeende omkooppraktijken.

Gelukkig beschikt GSK over een veelbelovende klinische pijplijn. Vorig jaar haalden maar liefst zes nieuwe medicijnen de markt: Albiglitude (diabetes), Anoro en Breo (chronische longziekte), Mekinist (huidkanker), Tafinlar (huidkanker) en Trivicay (hiv). De markt was wel ontgoocheld dat de verkopen voorlopig onder de verwachtingen bleven. Toch worden van die producten samen piekverkopen van 7 tot 8 miljard pond verwacht.

Voorlopig moet de koers van het aandeel het hebben van de mogelijke verkoop van een portefeuille van mature producten met een waarde van bijna 2 miljard pond. Dat kan helpen om de status van dividendwaarde nog verder aan te scherpen. Al drie decennia heeft GSK zijn dividend niet meer verlaagd. Het verwachte dividendrendement van ruim 6 procent bruto behoort tot de hoogste in de sector. De waardering is niet goedkoop, tegen 15 keer de verwachte winst voor dit jaar en een verwachte verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) van 11. Maar de situatie is vergelijkbaar met die van UCB: heel duur op basis van de huidige winstverwachting, maar veel minder op basis van de verwachte winstgroei binnen enkele jaren.

Het aandeel van GlaxoSmithKline is koopwaardig vanwege de stabielere inkomsten, de redelijke waardering en het hoge dividendrendement.

DANNY REWEGHS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content