De anesthesie-beademingstoestellen van de Aalsterse kmo Medec nemen de ademhaling van de patiënt over. Wereldwijd is er een grote vraag naar die toestellen door de coronacrisis. Voor de zomer had Medec al evenveel orders binnen als normaal in een heel jaar.
Medec is van origine een Nederlands bedrijf. Het werd opgericht in 1975 in Wormerveer en produceerde aanvankelijk onderdelen voor anesthesieventilators. In 1994 kwam Medec in handen van Kristof Braem, die het bedrijf verhuisde naar Aalst. Medec begon zich toe te spitsen op de ontwikkeling van hoogwaardige anesthesie-beademingsapparatuur. “We zijn meteen heel exportgericht beginnen werken”, vertelt Braem. “De meeste Belgische bedrijven focussen in het begin op de binnenlandse markt en verkennen dan geleidelijk aan buitenlandse markten. Wij zijn omgekeerd te werk gegaan door onmiddellijk te exporteren naar Azië, Afrika en Zuid-Amerika, en pas later dichter naar onze thuismarkt te komen. België en andere westerse landen zijn mature markten die worden gedomineerd door enkele grote concurrenten. Op verder gelegen groeimarkten zijn die grote spelers minder dominant en worden onze producten puur op hun waarde en hun kwaliteit beoordeeld.”
Medec exporteerde naar meer dan honderd landen en beschikt over een uitgebreid netwerk van distributeurs. “Hun rol is cruciaal, want we zijn geen stofzuigerverkopers”, zegt Braem. “Onze producten zijn complexe apparaten die veel ondersteuning – opleidingen, demonstraties, onderhoud en jaarlijkse verplichte kalibratie – vergen. We moeten kunnen steunen op lokale partijen die die ondersteuning kunnen waarborgen.”
Sinds 2019 maakt Medec deel uit van Saffelberg Investments, het investeringsvehikel van Jos Sluys (ex-Arinso). “De intrede van Saffelberg geeft ons comfort. We hebben de wendbaarheid van een kmo en de slagkracht van een grote groep”, aldus Braem. Medec, waar 25 mensen werken, rekent voor 2020 op een omzet van 8 miljoen euro.