Hier zijn nog koopjes te doen
De prijzen in Middelkerke-Westende zijn al drie jaar constant aan het stijgen, maar blijven al bij al betaalbaar in vergelijking met andere badsteden.
Volgens de statistieken van het vastgoedadvieskantoor Stadim is Middelkerke-Westende de badstad waar het huizensegment de voorbije vijf jaar de hoogste prijsstijging heeft gekend: een verhoging met bijna 70 % (+22 % in 2004). De referentieprijs ligt er weliswaar een stuk lager dan in Koksijde en – uiteraard – Knokke-Heist, maar intussen genieten de betrokken eigenaars wel volop van die opmerkelijke opwaardering.
De prijzen van appartementen op de dijk zijn gestegen tot een niveau dat vijf jaar geleden nog voor absoluut gek zou worden gehouden: “100.000 euro voor een studio, vanaf 150.000 euro voor een appartement met 1 slaapkamer, 220.000 euro voor eentje met twee slaapkamers. En wat appartementen met drie slaapkamers betreft, die zijn er gewoon niet meer,” zo vat Stijn Vermeersch van het agentschap Agem Westende en secretaris van de Confederatie van Immobiliënberoepen België (CIB), afdeling Kust, de toestand samen.
Prijzen blijven betaalbaar
Met zijn 500 permanente inwoners is Westende het archetype van het rustige badstadje. Wie hier voor de fun komt, is eraan voor de moeite. In tegenstelling tot de buurgemeente Middelkerke, worden hier weinig of geen activiteiten of grote evenementen georganiseerd.
Westende wordt doorgaans het familiestrand genoemd. Wat de vakantiegangers hier komen zoeken, is rust. Een kalmte die zo zijn aanhangers heeft, te oordelen aan de stevige vraag naar woningen en appartementen.
Behalve door de rust worden heel wat kopers naar het badstadje gelokt door de prijzen van de woningen, die weliswaar al drie jaar constant aan het stijgen zijn, maar toch nog betaalbaar blijven vergeleken bij andere badsteden: de gemeente Middelkerke – waarvan Westende deel uitmaakt – afficheert overigens in de balans van Stadim over 2004 de laagste referentieprijzen van de hele kust (142.250 euro).
Intussen zijn de meest gegeerde projecten in Westende de nieuwe appartementen op de dijk met 2 of 3 slaapkamers. Maar, ook hier is de bouwgrond schaars. Het enige lichtpuntje aan de horizon is het tiental gebouwen dat op dit ogenblik in aanbouw is en het meest welstellende deel van het vragend publiek moet kunnen aanspreken.
Wie minder vermogend is of minder geduld heeft, valt terug op de tweede lijn, die over het algemeen minder aanlokkelijk is in deze gemeente, waar de tramlijn en de snelweg een zo goed als onoverkomelijke grens vormen. “Een paar jaar geleden wou niemand een tweede verblijfplaats in de tweede zone. Dat is nu verleden tijd. Het gaat zelfs zover dat de kopers niet langer aarzelen om een woning te kopen in de derde lijn, op zo’n 300 meter van het strand. Daar kan nog een fraai appartement met twee slaapkamers worden gevonden voor 150.000 euro,” aldus Stijn Vermeersch.
Daarnaast zijn er de jongste tijd residentiële projecten opgedoken die bij sommige makelaars alleen maar misprijzen uitlokken: de aaneenschakeling van oude campings die geheel of gedeeltelijk werden heringericht als verkavelingen van instapklare bungalows. “De concentratie en opstelling van die barakken roepen alleen maar herinneringen op aan sinistere kampen uit het verleden,” laat een lokale professional zich ontvallen.
Redelijke huurleegstand, redelijke prijzen
“In tegenstelling tot andere badsteden vormt de huurleegstand hier geen al te groot probleem,” zo weten ze bij Nouvelle Agence, een van de grote plaatselijke spelers.
Zoals elders eisen ook hier de verblijven op de dijk het leeuwendeel op. Gemiddeld wordt een appartement met 2 slaapkamers in een moderne residentie op de dijk en met uitzicht op zee verhuurd voor 2000 euro per maand in het hoogseizoen (ongeveer 1600 euro voor een flat met 1 slaapkamer). Voor een van de zeldzame appartementen met 3 slaapkamers moet u rekenen op een huurprijs van 2500 euro per maand. Wie echter houdt van de Noordzee tijdens de winter kan zijn voorraad jodium tegen een veel schappelijker prijs komen inslaan: 650 euro voor een appartement met 2 kamers en 800 euro voor een flat met 3 slaapkamers.
Philippe Coulée
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier