HIER SPREEKT MEN…

Met de cursus “Nederlands op de Werkvloer” vermijdt Levi Strauss Babylonische toestanden in de productieafdeling.

L evi Strauss & Co Europe selecteert graag zeer verscheiden personeel, zowel op het gebied van geslacht, leeftijd, seksuele voorkeur als taal. “Door diversiteit worden we rijker. In plaats van allemaal op dezelfde manier te denken, zijn er zeer verscheiden standpunten, achtergronden, inzichten,” weet personeelsdirecteur Ronny Van Den Bergh.

Maar de diversiteit leidde in de jeanswasserij uit Deurne, waar 250 mensen werken, tot “Babylonische toestanden”. “Tien jaar geleden telden alleen technische selectiecriteria. De kennis van het Nederlands was niet determinerend. Vandaag wel. Diversiteit is een noodzaak, maar de kennis van het Nederlands evenzeer.”

En dus startte Levi Strauss het project Nederlands op de Werkvloer ( NodW), samen met de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB), het Vlaams Ondersteuningscentrum voor Basiseducatie, de Kamer voor Koophandel en de vakbonden ABVV en ACV. Een vijfde van de 250 werknemers in de productie zijn allochtonen. Acht van hen spraken en schreven niet voldoende Nederlands, en volgden de cursus. Twee keer per week werd twee uur les gevolgd, op vrijwillige basis. Tijdens de werkuren moesten de personeelsleden één uur studeren, het andere lesuur vond plaats in hun vrije tijd. “Door het project leren de werknemers zich verstaanbaar maken tijdens het productieproces. Technisch gecompliceerde functies uitleggen is soms moeilijk. Tien jaar geleden verliep het werk manueel. Vandaag is het grootste deel van de productie geautomatiseerd, wat de processen complexer maakt. Empowerment is belangrijk geworden. Bij het zelf invullen van de functie is de kennis van de taal essentieel.” Taalkennis komt ook de veiligheid op de werkvloer ten goede. Levi Strauss gebruikt immers chemicaliën tijdens het wassen.

Drie allochtone werknemers beheersen na een jaar op de schoolbanken het Nederlands voldoende. Eén van hen klom op de sociale ladder binnen het bedrijf. De vijf andere werknemers zitten inmiddels voor een tweede schooljaar op de banken. Dit keer weliswaar voor een tweewekelijkse cursus.

Levi Strauss in Deurne scoort zeer behoorlijk binnen de groep, stelt Ronny Van Den Bergh. Jaarlijks worden 4,6 miljoen broeken kunstmatig versleten. De Levi’s 501 is goed voor meer dan 95 % van de productie, en gaat naar Frankrijk, Griekenland en Italië. “De voorbije tien jaar kenden we een voortdurende groei. De productiecapaciteit wordt vandaag ten volle benut. We hebben in Deurne geen ruimte meer om uit te breiden”.

RONNY VAN DEN BERGH (LEVI STRAUSS & CO EUROPE) TUSSEN ZIJN CURSISTEN Diversiteit is een noodzaak, maar de kennis van het Nederlands evenzeer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content