Hier scheiden onze wegen

Wordt de Koninklijke Belgische Golffederatie binnenkort opgesplitst? De Vlamingen zijn in ieder geval vragende partij.

Dat nationale sportfederaties worden opgesplitst, weten we in dit land al langer. Het voetbal, wielrennen en basket blijven voorlopig nog onder één federaal dak gehuisvest, maar straks valt ook de Koninklijke Belgische Golffederatie in twee stukken uiteen.

“Het voorstel tot splitsing gaat uit van de Vlaamse clubs, en meer bepaald van José De Baets, erebestuurder van de Belgische Federatie. En eigenlijk is daar niets mis mee,” zegt Eric Steghers, secretaris-generaal van de Federatie. “Alleen moeten we nog voor iedereen een goede oplossing zien te vinden.”

Niettemin is dit een heuse revolutie in het Belgische golflandschap. Een blijk van wantrouwen tegenover het werk van de Federatie? “Neen. En het is ook geen kwestie van wantrouwen tegenover de francofonen,” zegt De Baets. “Alleen bood de Federatie ons niet de juiste achtergrond. In Vlaanderen wordt een aantal clubs niet als golfclub erkend door stedenbouw. We willen die situatie laten regulariseren door de bevoegde diensten, die eisen dat de clubs in kwestie uitgaan van het gewest waaronder ze vallen. Bovendien zijn er nog andere voordelen aan zo’n splitsing verbonden: zo zouden we worden erkend door Bloso. Daardoor zouden we kunnen rekenen op subsidies – zo’n 5 miljoen frank werkingsmiddelen alleen al voor de nieuwe structuur. Ook voor de organistatie van stages, de uitbouw van golfstudies enzovoort zouden we aanspraak kunnen maken op financiële steun.”

En hoe zit het dan met de federale bijdragen, de grootste bron van inkomsten voor de Golfbond, die door de clubs en leden moeten worden betaald? “Wat de bijdragen betreft, zien we nog wel,” zegt De Baets. En het sportieve aspect? “We kanten ons niet tegen Belgische nationale ploegen, maar we zouden wel de formule van de interclubs kunnen veranderen. Bijvoorbeeld door alleen de eerste divisie over te houden. Maar de onderhandelingen beginnen nog maar pas.”

Om de statuten van de Federatie te wijzigen, moet drie vierde van de Belgische golfclubs tijdens de algemene vergadering akkoord gaan met het initiatief van de Vlaamse clubs. En ook dan kan het nog een tijdje duren voor de scheiding echt van kracht wordt. De Baets: “Het zal in ieder geval nog een jaar duren voor de lijnen duidelijk zijn uitgezet.”

JOHN BAETE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content