Het virtuele web
VRML moet ertoe bijdragen dat de informatie op het Internet “zintuiglijk” wordt voorgesteld. Hoe reëel is dit virtuele web al ?
Al eens gesurft op het World Wide Web ? Dan zal het u ook wel opgevallen zijn dat elke website er min of meer hetzelfde uitziet. U vindt er vooral tweedimensionele plaatjes met tekst. Maar sinds de lente van ’94 hebben een aantal enthousiaste ontwikkelaars van diverse informaticabedrijven de handen in mekaar geslagen om het web een driedimensioneel karakter te geven. Ze besloten een nieuwe “taal” te ontwikkelen om interactieve 3d-simulaties mogelijk te maken.
Virtual Reality Modelling Language of VRML (spreek uit : “vermel”) heet het beestje. VRML is geheel nieuw en bouwt niet voort op HTML ( Hyper Text Markup Language), de huidige taal waarin de web-documenten zijn aangemaakt. HTML is enkel geschikt voor tekst, niet voor voorwerpen. VRML op zijn beurt is enkel geschikt voor driedimensionele voorwerpen en omgevingen.
COSMO.
De vaklui spreken van twee verschillende “werelden”. VRML is niet veel meer dan een aan het web aangepast product dat door Silicon Graphics gratis werd verspreid (publiek domein software) : Open Inventor, dat beschrijvingen van 3d-scènes ondersteunt, compleet met lichtinval, oppervlaktestructuur enzovoort.
Een moderner produkt enkele maanden terug ontwikkeld en bedoeld om zelf virtuele werelden te kunnen programmeren en erin rond te kunnen lopen is Cosmo, een resultaat van de samenwerking tussen Silicon Graphics, Sun Microsystems en Netscape.
Cosmo heet het nieuwe wonderspeelgoed van de web-auteur/surfer te zijn. Cosmo ondersteunt zowel de Internet-ontwikkeltaal Java als HTML (het klassieke taaltje van de web-auteur) en VRML.
Interactieve driedimensionele omgevingen hebben onder andere grote commerciële voordelen. Een goed voorbeeld is de lancering van een nieuwe auto. Bij de voorstelling van het nieuwe model in een automagazine is de lezer vastgekluisterd aan de invalshoeken die de fotograaf kiest. Met VRML en Cosmo wordt dat anders.
Zegt Walter Gillis, webforce business manager bij Silicon Graphics : “Stel je een driedimensionele auto voor op je computerscherm.” Cosmo roteert voor u het model, zodat u hem langs alle kanten kunt bekijken. Maar u kunt ook binnenstappen, plaats nemen achter het stuur, op de passagierszetel vooraan, de bank achteraan, wat u maar wenst.
INTERACTIEF.
In zijn eerste versie zal Cosmo niet toestaan de deur van een auto te openen om dan in te stappen zoals in de echte wereld. U zult als het ware doorheen de carosserie stappen. In de volgende versie moet dat klikken op de deur worden, zodat de deur op natuurlijke wijze opengaat.
Cosmo bestaat uit 4 onderdelen : Create voor de maker van webpagina’s, Player voor de surfer, Code voor het ontwikkelen van de multimediale applicaties die aan de basis liggen van de interactiviteit en tenslotte MediaBase, een databank met interfaces naar de multimedia-objecten die de virtuele voorwerpen samenstellen.
Met Create zal de auteur driedimensionele voorstellingen op het scherm kunnen zetten die door de eindgebruiker bewogen en rondgedraaid worden. Silicon Graphics zelf noemt VRML het fundament voor de volgende generatie van gebruikersinterfaces. Om alles vloeiend op het scherm te toveren, gebruikt Cosmo voor zijn Player-onderdeel de IRIS Performer, een real-time multimediasysteem van Silicon Graphics dat gebruikt wordt voor visuele simulatie en dat toepassingen heeft in sommige Disney World-attracties. Verder wordt er ook gebruik gemaakt van Nintendo‘s Ultra 64, een 64-bit spelletjesprocessor en van Time Warner‘s Full Service Network dat interactieve multimedia en 3d-toepassingen op grote schaal verspreidt over het Internet.
Cosmo Player zal oorspronkelijk enkel beschikbaar zijn op Unix en Windows 95. Volgens Walter Gillis wordt het product op de markt gebracht in de eerste helft van dit jaar.
A.E.
Op de volgende website vindt u hotlinks naar VRML-werelden : http://www.cms.dmu.ac.uk/People/cph/vrml.html.Die hotlinks kunnen echter enkel met de geschikte browser gezien worden. Maar wie Netscape gebruikt op Windows-pc’s, kan een aantal plug-ins vinden op de Netscape-homepage.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier