Het vernieuwde geloof in de Louizawijk
De Louizawijk, de kleinste Brusselse deelmarkt, houdt goed stand. En na vele jaren van bouwstilte krijgt de wijk er met The Platinum ook een grootschalig kantoorproject bij.
Op de hoek van de Louizalaan en de Wethoudersstraat is de sloop begonnen van het Tocopro-gebouw. Alleen de structuurelementen van het ex-overheidsgebouw uit 1972 blijven overeind. Tocopro moet plaatsmaken voor The Platinum, een project van de Brusselse ontwikkelaar Burco dat het inmiddels verkocht aan het Duitse Degi.
Het nieuwe complex zal, verdeeld over dertien niveaus, 23.600 vierkante meter kantoorruimte tellen. Omdat het om een renovatieproject gaat, mag Burco de huidige 244 ondergrondse parkeerplaatsen behouden. Op de gelijkvloerse verdieping komen enkele gemeenschappelijke diensten zoals een fitnessruimte, een restaurant en eventueel een kinderdagverblijf. “En er zal op de gelijkvloerse verdieping ook een conciërge zijn”, zegt Alexander Steyns, bestuurder bij Burco. “De kantoorgebruikers en -bezoekers kunnen bij die persoon terecht voor hotel- of restaurant-reservaties. Een soort hotelservice, maar dan in een kantoorgebouw. In buitenlandse kantoorsteden zie je dat wel vaker, maar voor Brussel is het een vrij nieuw concept.”
Terugkeer naar de stad
Het prestigieuze project van Burco illustreert het vernieuwde geloof in de Louizawijk. Nog niet zo heel lang geleden heette het nog dat Louizawijk weinig toekomst had als kantoorlocatie, want moeilijk bereikbaar met de wagen en te weinig parkeerruimte. En vooral het onaangepaste kantooraanbod maakte dat huurders andere oorden opzochten.
Die handicaps gelden nog altijd. Het fileleed nam zelfs nog toe. En de kantoorgebouwen werden er niet jonger op. De Louizawijk telt slechts twaalf gebouwen met een oppervlakte van meer dan 10.000 vierkante meter, met als bekendste de drie torens: de Generali-toren, de IT-Tower en de Blue Tower. De rest van het aanbod, in totaal 756.000 vierkante meter, is verspreid over kleine, smalle en verouderde gebouwen.
En toch mag de Louizawijk al enige tijd op een hernieuwde belangstelling rekenen. Vastgoedadviseur CB Richard Ellis merkt in een recent rapport op dat de Louizawijk op het vlak van leegstand de meest succesvolle Brusselse deelmarkt is. Het leegstandspercentage bedraagt er nu nog amper 8 procent, tegenover 14 procent in 2004. Het is ook de enige Brusselse kantoorwijk waar de tophuurprijs nog licht steeg. Precies een gevolg van het tekort aan kwaliteitsvolle kantoorruimten. “We vonden de aankoop van Tocopro dan ook een geweldige opportuniteit: een groot gebouw met één huurder, die dan ook nog uit het gebouw vertrekt zodat we het grondig kunnen herontwikkelen”, zegt Steyns.
Volgens Steyns profiteert de wijk ook van een ‘terugkeer naar de stad’. “Enkele jaren geleden hebben veel bedrijven de stad de rug toegekeerd. Ze trokken naar de goedkopere en beter bereikbare kantoorparken in de periferie. Maar er is al snel een tegenbeweging gekomen. Want zo’n kantoorpark in Diegem of Zaventem, dat is ‘s middags en ‘s avonds een doodse bedoening. In de Louizawijk heb je mooie winkels, toffe restaurants, cafés, enzovoort. Kortom, het is een buurt die leeft. Toen ik aan de manager van Degi vroeg waarom ze in dit project zijn gestapt, antwoordde hij: ‘Dit is een buurt waar ik zelf mijn kantoor zou willen hebben’.”
Duurzame renovatie
Burco speelt met het project ook in op de duurzaamheidtrend. Op het gerenoveerde gebouw komen zonnepanelen, de verlichting wordt automatisch gedimd in functie van de lichtinval en regenwater wordt gerecupereerd. De E-waarde van het gebouw zou minder dan 80 bedragen, dus een stukje onder de E90-norm die vanaf juli 2009 van kracht wordt. “Je kunt binnen een bestaande structuur geen wonderen doen”, zegt Steyns. “Maar binnen de beperkingen van een renovatie wordt het een zeer groen gebouw.”
De oplevering is gepland in maart 2010. Juist op tijd om het herstel van de kantoormarkt mee te maken? (T)
Door Laurenz Verledens
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier