Het uur van de waarheid

Roel Moonen en Michel Vanderheijden Van Tinteren vormen samen Les Deux Garçons, een kunstenaarsduo dat sinds 2000 taxidermie op een artistieke manier benadert. Ook Jan Fabre, Wim Delvoye, Koen Vanmechelen en Damien Hirst verwerkten al dode dieren in beeldhouwwerken of installaties.

De Nederlandse kunstenaars verweven boodschappen in hun dierensculpturen. Over de dood, onze omgang met gedomesticeerde dieren, de cultus rond jachttrofeeën, de toekomst van de planeet en de luxe-industrie. Hun theatrale werk flirt met het absurdistische en lijkt vrijblijvend, maar benadert dieren als rijke symbolen. Hun pièta van chimpansees verwijst naar de westerse kunstgeschiedenis en naar de evolutietheorie van Charles Darwin. Hun ijsbeer op een koelkast is een schreeuw om aandacht in het debat over de opwarming van de aarde.

De klimaatproblemen staan centraal in de expo die op 3 mei opent bij Art Partout Gallery in Antwerpen, in samenwerking met Annick Boghemans van Artaddict. Die galerie startte als online-initiatief van Bart Van Acker en Gert Junes, maar heeft nu ook een fysieke plek op het Eilandje.

L’heure de la vérité, op 5, 6 en 13 mei bij Art Partout, Napoleonkaai 39 in Antwerpen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content