Het unieke van kwartscomposiet

Diresco produceert een uniek kwartscomposiet voor interieurtoepassingen. Het bedrijf is in acht jaar tijd uitgegroeid tot Gazellen-ambassadeur van de grote ondernemingen in Limburg.

Diresco werd opgericht door Chris Schelfhout en zijn zoon Dirk. In 2002 verkocht Chris zijn betonfabriek aan het Ierse CRH. In plaats van te rentenieren, koos hij voor een nieuwe uitdaging: de overname van Jacobs Beton in Opglabbeek. De betonproductie werd er nog een tweetal jaren aangehouden, maar intussen smeedden vader en zoon plannen voor een nieuw bedrijf.

“Tijdens een bezoek aan de internationale steenbeurs Marmomacc in Verona geraakte ik overtuigd van de voordelen en het potentieel van een nieuw mate-riaal: kwartscomposiet”, zegt Schelfhout. “We legden contacten met de Italiaanse machinebouwer en licentiegever Breton SpA. In 2004 veranderden we de naam van ons bedrijf in Diresco. Daarmee wilden we aangeven dat we vanaf dan een nieuwe richting zouden inslaan.”

Acht jaar later is Diresco als familiebedrijf een belangrijke producent van het duurzame kwarts-composiet Diresco Stone. De basis van dit mate-riaal bestaat uit harsen en graniet- of kwartsgranulaten. Via een uniek procedé worden deze natuurlijke producten samengesteld tot een materiaal dat de vergelijking met diamant doorstaat. Het is kras- en vlekbestendig, kleur- en maatvast, waterdicht en sterk.

Concurrentievoordeel

Diresco is in die jaren sterk gegroeid. “Dat hebben we onder meer te danken aan een licentieovereenkomst”, zegt Schelfhout. “Die verzekerde ons ervan gedurende drie jaar als enige kwarts- composiet te mogen produceren in Noord-West-Europa. Bovendien merken we dat onze kleinschalige familiale structuur aanzienlijke voordelen biedt. Zo kunnen wij zeer kort op de bal spelen bij aandienende veranderingen.”

“Daarnaast hechten we veel belang aan kwaliteit, stipte leveringen, innovatie en klantentevredenheid. Zo wisten we in 2011 de ISO 9001 kwaliteits- en ISO 14001 milieunormering te behalen. Maar er zijn uiteraard ook enkele stoorzenders. De strenge overheidsreglementering en het gebrek aan infrastructuur en ruimte maken het ons niet altijd even gemakkelijk. En dan is er nog de continue zoektocht naar goede werkkrachten.”

Internationale ambities

De productiecapaciteit van Diresco bedraagt vierduizend vierkante meter per dag. De afzetmarkt is ongeveer gelijk verdeeld tussen België en het buitenland. “We werken met agenten en dealers in een vijftiental landen”, zegt Schelhout. Gezien de recessie streven we ernaar de omzet voor 2012 en 2013 op het niveau van 2011 te houden. Maar onze intensieve marketinginspanningen moeten een verdere groei in de toekomst in de hand werken – zowel op bestaande als op nieuwe markten. Opportuniteiten zien we voornamelijk in de BRIC-landen, maar evenzeer in alternatieve toepassingsmogelijkheden van het kwartscomposiet.”

ROEL VAN ESPEN , FOTOGRAFIE THOMAS DE BOEVER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content