Het ultieme wooncomfort

Dominique Soenens Freelancejournalist

In het trendy hart van Brussel opende domoticafabrikant BTicino een concept store die de drempel naar domotica moet verlagen. De Italiaanse architect en ontwerper Lapo Lani nam de inrichting voor zijn rekening.

Concept store BTicino, Steenkoolkaai 10, 1000 Brussel, 02 719 54 81 Meer informatie over Lapo Lani: www.lapolani.it

Domotica kampt met een imagoprobleem. Voor veel mensen staat domotica gelijk met ingewikkelde, onnodige en dure technologie. Om dat stereotiepe beeld te doorprikken, opende BTicino eind 2004 een concept store op de Steenkoolkaai in Brussel. Marketing- en communicatiemanager Lennart van Walsum verduidelijkt: “Om domotica makkelijk en concreet te maken, werd het in het verleden aan het publiek verkocht als een verzameling leuke gadgets. Je bad laten vollopen via een signaal van je gsm is een klassiek voorbeeld. Maar domotica is geen verzameling overbodige gadgets. Het is een middel om het comfort, de veiligheid en de zuinigheid in je woning aanzienlijk te vergroten.”

Bij veel mensen leeft ook het idee dat domotica nodeloos ingewikkeld is en veel ongemak met zich brengt. Met deze concept store wil BTicino aantonen dat net het omgekeerde waar is: domotica betekent méér comfort. Zegt Lennart van Walsum: “Veel mensen die hier langskomen, ervaren een soort aha-erlebnis: is dát domotica? Voor ons het bewijs dat een concept store als deze nodig was.”

Technologie zorgt voor flexibiliteit

Bij de inrichting van de winkel werd zeer bewust voor glazen wanden gekozen, om domotica letterlijk en figuurlijk doorzichtig te maken voor de bezoekers. Het ontwerp is van de hand van de Italiaanse architect Lapo Lani. De keuze voor Lani is niet toevallig: net als domotica is zijn architectuur naar eigen zeggen herprogrammeerbaar. De glazen wanden waarmee een keuken, slaapkamer, bureau en woonkamer gecreëerd werden, zijn mobiel. In een mum van tijd kunnen de ruimtes daardoor een nieuwe functie krijgen.

“De functie van een gebouw kan je vandaag niet meer ondubbelzinnig vastleggen, zeker niet als het over een langere periode gaat,” legt Lapo Lani uit. “Een gebouw moet zich flexibel kunnen aanpassen aan de levensstijl van de mensen die er wonen. In woningen wordt er gewerkt, terwijl er in kantoren ook gewoond wordt. Dat is het uitgangspunt van mijn architecturale benadering, net als die van Andrea Branzi en die van andere architecten. Dat is een fundamenteel verschil met de klassieke architectuur. Technologie kan een belangrijk hulpmiddel zijn om die flexibiliteit te creëren.”

België, waar de moderniteit lééft

Misschien zegt de naam Lapo Lani u niets? Deze jonge architect en ontwerper heeft een band met België. Samen met Andrea Branzi, een van de toonaangevende Italiaanse architecten en ontwerpers van de tweede helft van de vorige eeuw, trok hij in 1999 een reuzenvaas op in de binnentuin van het Museum voor Sierkunst in Gent (nu het Museum voor Design). De twee Italianen maakten ook een ontwerp voor het Forum voor Dans, Muziek en Beeldcultuur in Gent en werken samen in een woning in Zottegem. Lapo Lani stelde tentoon in Brussel en in Knokke-Heist en richtte een woning in Erpe-Mere in.

Op termijn hoopt Lani in ons land een kantoor te openen. “België is een land waar de moderniteit lééft. Ik heb de indruk dat in Italië een winkel als deze niet zo makkelijk zou kunnen. Het gebruik van moderne materialen, zoals in deze concept store, is er minder evident. Italiaanse ontwerpers hebben een andere relatie met industrie en industriële materialen.”

Dominique Soenens

“Een gebouw moet zich flexibel kunnen aanpassen aan de levensstijl van de mensen die er wonen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content