Het toernooi van het jaar

In Rinkven wordt op het einde van de maand de vijfde Telenet Trophy gespeeld. Er zijn twaalf Belgen bij de 155 deelnemers. Tot nog toe kon maar één Belg de wedstrijd winnen.

Van 27 tot 30 mei staat Rinkven in het teken van de Telenet Trophy, de Belgische manche van de Challenge European Tour. De club werd in het begin van de jaren tachtig opgericht door de drie vrienden Jo Wegloop, Léon Krochmal en Benoit Frajermauer, en heeft twee parcours van achttien holes, getekend door de Belg Paul Rolin: de Championship Course en de Old Course.

De Telenet Trophy wordt gespeeld op de eerste negen holes van de Championship Course en de laatste negen van de Old Course, samen goed voor een par 72 van 6178 meter met fairways die heel vaak tussen boomrijen zitten. De greens zijn klein en golvend, en goed beschermd door bunkers. Het komt er dus op aan om heel geduldig en precies te spelen, en de valkuilen te mijden. Het toernooi heeft een prijzenpot van 150.000 euro, waarvan 24.000 voor de winnaar.

Vorig jaar werd de Telenet Trophy gespeeld op de Marache van de Royal Waterloo en gewonnen door François Calmels. Het opende voor de Fransman de deur naar de European Tour 2010, want in de eindstand kreeg hij de twintigste en laatste kaart. Hij sloeg toen twee birdies op de laatste twee holes en klopte zo de Spanjaard Carlos Rodiles en de Engelsman Sam Walker. Voor Calmels was het de allereerste overwinning, amper een week nadat zijn vriendin Jade Schaeffer in de Ladies European Tour de Hypo Vereinsbank Ladies German Open had gewonnen.

In 2008 was de Engelsman David Horsey de beste, terwijl de overwinning in 2006 naar de Fin Toni Karjalainen ging, telkens op de Limburg Golf and Country Cub in Houthalen. In 2007 baarde Waterloo Belgisch succes met de zege van Nicolas Vanhootegem, zeventien slagen onder de par en daarmee beter dan Didier de Vooght en Nicolas Colsaerts. Het toernooi trok toen trouwens niet minder dan 5000 toeschouwers aan.

Vanhootegem is trouwens nog altijd de enige Belg op de erelijst van het toernooi waarin Luikenaar Gérald Gresse in 2008 zesde werd. Sindsdien is Nicolas Col-saerts overgestapt naar de Europese Tour en spelen de Belgen geen rol van betekenis in de Challenge Tour: Guillaume Watremez is 89ste en Pierre Relecom 122ste.

Aan de Telenet Trophy nemen 155 spelers deel, waarvan twaalf Belgen, onder wie: Guillaume Watremez, Pierre en Jean Relecom, Gérald Gresse, Laurent Richard, Jérome Theunis, neoprof Gaël Seegmuller en thuisspeler Dimitri Van Doren.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content