Het ster-imago

De Mercedes-Benz CLK onderscheidt zich van de andere nieuwe coupés door tal van technische innovaties.

In vrij korte tijd verschenen vier nieuwe luxueuze coupés op de markt : de Honda Prélude, de Lancia K, de Mercedes-Benz CLK en de Peugeot 406. De prijzen van de basisversies bedragen 849.000 frank voor de Honda (133 pk), 995.500 voor de Peugeot (135 pk), 1.250.000 voor de Mercedes (136 pk) en 1.363.000 frank voor de Lancia (176 pk).

De Prélude 2+2 is de sportiefste van het viertal, maar heeft nog altijd het imago van een Japanse auto waardoor hij in een ander segment belandt. De Peugeot vinden wij de elegantste ; bovendien is hij ook een echte vierzitter. De Mercedes, met het typische “ster-imago”, is de grootste vernieuwer op technisch vlak. De Lancia is de klassiekste van de vier, met heel veel Italiaanse charme en stijl.

Wat prestaties, rijgedrag en veiligheid betreft, zijn de vier aan elkaar gewaagd ondanks het feit dat elke coupé op een totaal verschillend publiek mikt. Het is nu wachten op de vijfde nieuwkomer, de Volvo Coupé 70, waarvan de instapversie (2.5 turbo, 193 pk) 1.400.000 frank gaat kosten.

De Mercedes Coupé CLK is een mooie verschijning “met vier ogen en vier zitplaatsen,” zoals ze bij Mercedes zeggen. De vier elegante koplampen maken integraal deel uit van de geslaagde eigentijdse koetswerklijn. Hierdoor ziet de neus van de CLK er op het eerste gezicht uit zoals die van de E-Klasse. De CLK wordt aangeboden in twee versies, “Sport” en “Elégance” : twee benamingen die perfect de lading dekken.

Men kan kiezen uit drie motoren, waarvan de basisversie (2 liter) reeds meer dan voldoende vermogen en zeer goede prestaties levert. De topversie wordt aangedreven door een nieuwe V6, gekoppeld aan een vijftrapsautomaat. Deze versie rijdt uitermate soepel en comfortabel, hoewel de stuurbekrachtiging af en toe iets te “zacht” aanvoelt (vooral bij een meer sportieve rijstijl).

Onze voorkeur gaat naar de CLK 230 Kompressor Sport. De compressor-motor maakt van deze uitvoering de meest evenwichtige in het aanbod. De CLK 230 kan zeer sportief bestuurd worden en biedt dan ook een hoop rijplezier. Dankzij de souplesse van de motor en de uitgekiende verhoudingen van de versnellingsbak kan met deze versie ook kalm en bezadigd gereden worden.

De Mercedes-Benz Coupé CLK ziet er zowel van buiten als van binnen sportief en dynamisch uit. De technische vernieuwingen, het knappe design, de degelijke motoren en het Mercedes-imago zullen er ongetwijfeld voor zorgen dat deze wagen een commercieel succes wordt.

PATRICK OP DE BEECK

Mercedes-Benz CLK Sportief en dynamisch, met vier ogen en vier zitplaatsen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content