HET STAAT OP HET BORD
De schoolborden waarop de bollebozen van de Chicago Business School hun briljante kribbels neerpennen, worden geleverd door Vanerum uit Diest.
Als Vanerum nog wilde groeien, dan kon dat alleen nog in het buitenland. Tot die vaststelling kwam de huidige zaakvoerder Gert Van Erum van de Diestse nv in 1992 (zie Trends, 21 januari 1993). Vandaag is de optie waargemaakt. De omzet klom in 1997 naar 450 miljoen frank, door honderd werknemers gerealiseerd. Export is daarbij goed voor een derde van de omzet.
“We hebben de voorbije vijf jaar 130 miljoen frank geïnvesteerd in automatisering, nieuwe bedrijfsgebouwen en de uitbreiding van ons gamma. Vandaag zijn 95% van onze producten nieuw op de markt. 1998 wordt voor ons een consolidatiejaar. We willen nu de kwaliteit en de dienstverlening optimaal houden,” maakt Gert Van Erum de balans.
De huidige zaakvoerder vermeed begin 1997 opvolgingsproblemen in de nog steeds 100%-familiale kmo door een management buy-out. Vader Robert Van Erum, die in 1968 de zaak oprichtte, verliet in 1997 het bedrijf. Vanerum was toen al jaren marktleider in de productie van schoolborden in België. Ook de productie van schoolmeubels, gebouwensignalisatie, en de inrichting van vergaderzalen behoorden tot het gamma. Zij zorgen voor respectievelijk 65%, 15% en 20% van de omzet. Maar in 1992 stokte de groei door te dure producten. Export en automatisering brachten de verhoopte ommekeer.
Vooral in het segment van de vergader- en conferentiezalen werden de voorbije jaren successen geboekt. “Wij bieden een totale visuele communicatie,” verklaart Gert Van Erum het concept van Vanerum. “Wij vertrekken bij het bord, en niet bij de meubels in de zaal. De boodschap die de spreker wil overbrengen, staat bij ons centraal.” Het aangeboden palet reikt ver: van een eenvoudige vergaderruimte tot een mediawand voor internationale videoconferenties. In eigen land installeerde Vanerum bij BASF, BBL, Belgacom, Generale en Mobistar. In het buitenland werden de conferentiezalen van KLM (Schiphol) en Philips (Eindhoven) aangekleed. De verkoop in Nederland vlot als een trein: het in 1996 opgerichte filiaal haalde in 1997 al een omzet van 100 miljoen frank.
Ook het Duitse filiaal, eveneens in 1996 opgericht, doet het uitstekend. Zopas reef Vanerum een order binnen van de stad Essen, ter waarde van 20 miljoen frank. Het bedrijf uit Diest mag in alle scholen borden en meubilair plaatsen. Al zinken deze borden nog in het niet bij de (gepatenteerde) zuilenborden die Vanerum plaatste in de Chicago Business School en de Harvard University.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier