Het rode boekje [☺] van Herman Daems. Must read. Bijzonder actuele analyses in huidig gespannen klimaat Suédoise.

Pieter Timmermans, de gedelegeerd bestuurder van de werkgeversfederatie VBO, tweette vorige week dat we zeker het boek Verder gedacht van Herman Daems moeten lezen. Daems is voorzitter van BNP Paribas Fortis en gewezen hoogleraar strategisch management. In het boekje met rode kaft geeft hij volgens de ondertitel “scherpe meningen over ondernemen en besturen”.

In zijn tweet merkte Timmermans op dat enkele ideeën in het boek de nieuwe regering goed van pas kunnen komen. Zo laat de Zweedse coalitie zich het beste niet verleiden tot grotere uitgaven om de economie te stimuleren — het zogenoemde neokeynesiaanse beleid, dat tegenwoordig opnieuw populair is. “In België is het economische beleid al veel keynesiaanser dan we denken”, zegt Daems in een toelichting aan Trends. “Kijk maar naar de werkloosheidsuitkeringen en de koppeling van de lonen aan de index. Landen die via overheidsuitgaven hun schulden te hoog laten oplopen, zien de rente op hun schuldpapier stijgen tot onhoudbare niveaus. Dat hebben de zuiderse eurolanden moeten ondervinden, en ei zo na ook België.”

Het is voor Daems de belangrijkste les uit de crisis. “Overheden kunnen maar weerstand bieden aan de financiële markten als ze gezonde financiën hebben. Wie ervoor pleit om niet te hard te besparen, ondergraaft de kracht van de overheid. Ik betreur dat net de grote verdedigers van de overheid dat niet zien.”

Een ander aandachtspunt voor de nieuwe regering is de stilgevallen productiviteitsgroei in België. “Het probleem wordt onder de mat geschoven”, zegt Daems. “Als we met hoge loonkosten blijven zitten, moet de productiviteit opnieuw groeien om onze concurrentiekracht te vrijwaren. Daarom moet de overheid investeren in technologisch onderzoek.”

Het is niet allemaal kommer en kwel. Daems looft het ondernemerschap dat voortspruit uit onze universiteiten. “De KU Leuven alleen al heeft 105 spin-offs voortgebracht. Modern ondernemerschap is gebaseerd op kennis. Daarin doet Vlaanderen het niet slecht, zeker niet in vergelijking met landen als Duitsland en Frankrijk.”

Het boekje van Daems is een verzameling van eerder verschenen columns, aangevuld met enkele nieuwe stukken. “Mijn standpunten zijn altijd net anders dan die van veel andere commentatoren. Vandaar de titel Verder gedacht. Enkele jaren geleden schreef ik ook al Anders gedacht. Veel opiniemakers maken er zich gemakkelijk van af. Zo hoor je vaak dat te veel Belgische bedrijven actief zijn in weinig gespecialiseerde, klassieke producten. In het boekje geef ik voorbeelden van het tegendeel. Een goede opinie vergt een diepgaande analyse. Het moet meer zijn dan een herhaling van wat anderen al hebben gezegd.”

@JOZEFVANGELDER

“In België is het economische beleid al veel keynesiaanser dan we denken”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content