Het regent geld

Particulieren die investeren in een systeem om regenwater te recupereren, verdienen dat geld in vier à vijf jaar terug, verzekeren de specialisten van Aquarain.

Investeringen die het dagelijkse leven goedkoper maken, zijn de beste belegging in deze tijden van lage rente. Het rendement van een nieuwe verwarmingsketel is hoger dan dat van een spaarboekje. “Dat geldt ook voor systemen om regenwater te recupereren”, zegt Olivier Vander Elst, die met Alain Jacquemyns het bedrijf Aquarain heeft opgericht. Het bewijs van de groeiende belangstelling voor regenwaterrecuperatie is dat het project van Aquarain werd aanvaard door het crowdfundingplatform crofun.be. Tot half maart worden er fondsen opgehaald.

Terugverdiend in vijf jaar

De investering in een standaardsysteem met een recuperatiemechanisme en een regenwaterput kost voor een particulier rond 4000 euro. “Door steunmaatregelen zoals een verlaagd btw-tarief van 6 procent, subsidies die — afhankelijk van de gemeente — tot 600 euro kunnen bedragen en ecocheques (bijvoorbeeld 500 euro voor een koppel) kan de nettoprijs dalen tot 1500 euro. In dat geval wordt een installatie terugverdiend in vier à vijf jaar”, schat Vander Elst.

Voor een doorsneegezin van vier personen bedraagt de waterfactuur gemiddeld 1000 euro per jaar. “Bijna 60 procent van het waterverbruik kan worden vervangen door gefilterd regenwater, bijvoorbeeld om de tuin te sproeien, de toiletten te spoelen, de wasmachine te doen draaien en de auto te wassen”, zegt Vander Elst. De besparing op de waterfactuur bedraagt 600 euro per jaar.

De rentabiliteit kan nog toenemen: de prijs per kubieke meter drinkwater is de afgelopen tien jaar de hoogte ingeschoten. In een studie van drie jaar geleden maakte de federale overheidsdienst Economie er zich al ongerust over: een kubieke meter water werd gemiddeld gefactureerd tegen 3,85 euro in 2011, tegenover nog 2,35 euro in 2005. Dat is een stijging van meer dan 70 procent. En de prijs blijft omhooggaan. De hoogste prijs wordt betaald in Wallonië (4,03 euro), gevolgd door Vlaanderen (3,83 euro) en Brussel (3,43 euro).

Vlaanderen toonaangevend

De recuperatie van regenwater wordt het meest gestimuleerd door de Vlaamse overheid. De Vlaamse wetgeving verplicht bouwheren die een nieuwe woning optrekken om een regenwaterput van minstens 5000 liter te plaatsen. Een overzicht van de gemeentelijke subsidies is te vinden op www.hetportaal.be. “De subsidies gaan van 250 euro tot 50 procent van de prijs van de installatie, geplafonneerd op 500 à 600 euro”, zegt Vander Elst.

In Brussel en Wallonië legt de stedenbouwkundige regelgeving geen enkele verplichting op voor nieuwbouw of verbouwingen. In Brussel zijn de gemeentelijke subsidies vergelijkbaar met die in Vlaanderen. “In Wallonië biedt een tiental gemeenten een premie die kan oplopen tot 500 euro”, weet Vander Elst. Zo kunnen inwoners van Namen aanspraak maken op 125 euro steun voor de installatie van een regenwaterput van meer dan 5000 liter.

PIERRE-HENRI THOMAS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content