HET PROBLEEM IS HET ‘SLECHTWEERVERLET’

Alain Mouton
Alain Mouton Journalist

De Bolkesteinrichtlijn pakt geen jobs af, maar bevordert de economische groei,” zegt Ben Bomhals, gedelegeerd bestuurder van ME Construct uit Bree, een gevelbedrijf met 250 medewerkers en een geconsolideerde omzet van 15 miljoen euro. Het bedrijf is al ruim twaalf jaar in Polen actief. “Al meer dan tien jaar vinden we geen geschikte arbeidskrachten meer op de Belgische markt, ondanks de hoge werkloosheidsgraad. Zelfs tijdens de herstructurering van Ford Genk in 2002, toen ruim 3000 werknemers in Limburg op straat kwamen te staan, reageerde niemand op onze vacatures. Daarom zijn wij verplicht een beroep te doen op andere kanalen, waaronder Polen. In tegenstelling tot veel Belgen doen ze niet moeilijk en draaien ze hun hand niet om voor hard werken.”

Twaalf jaar geleden volgde ME Construct zijn klanten – zoals Massive – naar Polen. Bomhals: “Dankzij ME Polska kunnen wij Poolse bouwvakkers naar ons land detacheren om onze opdrachten uit te voeren. Hierbij moeten de Belgische arbeidsvoorwaarden nageleefd worden. Daar komen nog het logement en de verplaatsingskosten bij. Goedkoop is anders, maar we krijgen er gemotiveerde én onderlegde bouwvakkers voor in de plaats. Ook geldt een inhoudingsplicht voor niet-geregistreerde aannemers in ons land, zoals ME Polska. Dat betekent dat we telkens 15 % van de factuur moeten doorstorten aan de belastingen. Gelukkig kan ME Polska dat geld achteraf terugvorderen van de Belgische staat.”

Voorts ontkent Bomhals dat het toelaten van vreemde arbeidskrachten de werkloosheid zou vergroten. “Kijk maar naar Groot-Brittannië, waar de grenzen open zijn. Dat heeft geen sociale onrust veroorzaakt. Ook in onze onderneming voelen de werknemers zich niet bedreigd. De samenwerking tussen de Belgen en de Polen verloopt goed. Globaal gezien, vaart iedereen wel bij de vrijmaking van de markt. Zowel in ons land als in Oost-Europa stijgt de economische welvaart. Natuurlijk bestaat er fraude in de sector. Malafide ondernemingen maken gebruik van illegale arbeidskrachten of zwartwerkers. Het probleem ligt niet bij de Bolkesteinrichtlijn, maar vooral in het misbruik van ‘slechtweerverlet’. Als gevolg van dit systeem krijgen de bouwvakkers bij zware regen of vrieskou een werkloosheidsvergoeding. In de praktijk staan ze toch op de werf en worden in het zwart uitbetaald. Daar moet de sociale inspectie tegen optreden. Maar deze maatregel is makkelijk te omzeilen. Het volstaat om je stempelkaart ‘s morgens niet in te vullen en toch te gaan werken. “

Ten slotte hekelt de bedrijfsleider de conservatieve reflex van de vakbonden. Bomhals: “Ze leven in een ivoren toren en kennen niets van de werkelijke wereld. Ik nodig de top van de vakbonden uit eens een maand te komen kijken hoe moeilijk de wetgever het de ondernemingen wel maakt. Zo is het detacheren van werknemers er niet makkelijker op geworden. Vroeger kregen we voorafgestempelde formulieren voor drie maanden. Nu moeten we voor elke werknemer die naar het buitenland gaat per periode en per land een aanvraag indienen via het internet. Maar die procedure neemt veel tijd en energie in beslag. Van administratieve vereenvoudiging is hier helemaal geen sprake.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content