Het past als gegoten

Gevraagd worden voor wereldprojecten en toch drie jaar lang verlies boeken? Het beton leek te stollen bij Decomo, maar toen kwam Aimé Desimpel.

“Wij leveren uitsluitend maatwerk op bestelling,” zegt gedelegeerd bestuurder Patrick Declerck van betonproducent Decomo. “Decomo maakt uitsluitend architectonisch, adellijk beton. Wij zijn geen betongieters zoals in de jaren zestig. Wij leveren kwaliteit, zoals de kleermaker een pak op maat maakt.”

Het lijstje referenties van de KMO uit Moeskroen is dan ook indrukwekkend. Het atrium van het Brusselse vijfsterrenhotel Conrad kreeg een laag van Decomo. Net als het postmoderne kantorencomplex Ariane in Sint-Pieters-Woluwe. Maar viervijfde van de omzet wordt in het buitenland gerealiseerd. In Parijs kreeg de Cité de la Musique, het laatste prestigeproject van de overleden president François Mitterrand, de volle laag. Voorts zijn er het Europees Parlement in Straatsburg en het kantoorgebouw van DaimlerChrysler op de Berlijnse Potsdamer Platz.

Een lijst om van te likkebaarden? Jazeker, maar toch ging Decomo sinds 1997 in het rood. Pas sinds vorig boekjaar wordt weer met zwarte inkt geschreven. “Eigenlijk wilden we al in 1999 weer aanknopen met winstcijfers,” aldus Declerck. “Maar we hebben de voorbije jaren zwaar geïnvesteerd: 3,72 miljoen euro (150 miljoen frank). De volgende drie jaar pompen we nog eens 1,74 miljoen euro (70 miljoen frank) in het productieapparaat.”

Dat Decomo sinds vorig boekjaar opnieuw winst boekt, heeft deels te maken met de nieuwe aandeelhouder DML Composites. Want begin juli 1999 stapte baksteenmagnaat Aimé Desimpel in de KMO. In ruil voor een kapitaalverhoging van 2,97 miljoen euro (120 miljoen frank) _ waarvan 1,86 miljoen euro cash _ nam zijn betonpoot DML Composites een participatie van 64%. “Decomo had dringend nood aan een defamiliarisering. De familie Declerck kon het bedrijf beter ontwikkelen met 36% van de aandelen, dan te sterven met 100% in eigen handen.”

Dat Decomo voortaan ook het beton mag leveren voor het nieuwe Merelbeekse kantorencomplex Access _ waar Accentis, de spilholding van Desimpel huist _ is mooi meegenomen. De NV Euroton, de dochter van DML Composites die architectonisch beton produceert, werd opgedoekt en verhuisde in mei 2001 van Harelbeke naar Moeskroen.

Wolfgang Riepl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content